Raadkamer verlengt aanhouding Van Praag

(belga/tijd) - De raadkamer van Antwerpen besliste gisteren de aanhouding van de Antwerpse ondernemer Dirk Van Praag met een maand te verlengen. Jan Goesaert en Boudewijn Van Ussel, de twee adviseurs van Van Praag bij de verkoop van diens bedrijf, mochten onder voorwaarden worden vrijgelaten maar het parket tekende beroep aan. Dat meldt Dominique Reyniers, woordvoerder van het parket in De Tijd.

De Kamer van inbeschuldigingstelling (KIB) moet binnen de veertien dagen oordelen over dit beroep. Daarmee herhaalt zich het scenario van begin deze maand. De Antwerpse raadkamer besliste toen ook om Van Ussel en Goesaert vrij te laten. Het parket ging in beroep en de KIB bevestigde op 8 november de voorlopige hechtenis. Ook dit keer liet de raadkamer Goesaert en Van Ussel vrij onder voorwaarden. Zij moesten in het land blijven, mochten geen contact hebben met de medeverdachten en moesten ter beschikking blijven van het gerecht. Door het beroep van het parket tegen hun vrijlating moeten beiden nog minstens veertien dagen in voorhechtenis blijven.

Het parket tekent telkens beroep aan tegen de vrijlating omdat een vierde verdachte, de voortvluchtige Zweed Patrik Källberg nog steeds niet aangehouden is.

De zaak-Van Praag draait rond het frauduleuze misbruik van een kasgeldvennootschap die Dirk Van Praag enkele jaren geleden verkocht aan de Zweed Patrik Källberg.

De liquiditeiten van de kasgeldvennootschap konden wettelijk onbelast blijven op voorwaarde dat zij werden geherinvesteerd. Koper Patrik Kâllberg deed dat niet.

Dirk Van Praag wordt ervan beschuldigd 10 miljoen euro belastingen te hebben ontdoken. Boudewijn Van Ussel is bedrijfsrevisor en vennoot van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren. Jan Goesaert is het voormalige hoofd van de afdeling corporate finance van Ernst & Young en de huidige directeur fusies & overnames bij het beeldvormingsbedrijf Agfa. KB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud