Advertentie

Rechter weigert gerechtelijk akkoord en vereffening

(belga) - De Brusselse handelsrechter Leus heeft zowel het gerechtelijk akkoord als de vereffening voor Sobelair geweigerd uit te spreken en verklaarde de chartermaatschappij failliet.

In het vonnis motiveert de rechtbank de beslissing door te stellen dat niet aan de voorwaarden van het gerechtelijk akkoord is voldaan. 'Jetair is niet langer bereid bijkomende middelen te verschaffen aan Sobelair. In deze omstandigheden zal Sobelair niet over de nodige financiële middelen beschikken om haar activiteiten op korte termijn, minstens gedurende de periode van voorlopige opschorting, verder te zetten'.

Over de aanvraag tot een gerechtelijke ontbinding, zoals vorige week gepleit door Jetair en de curatoren van Sabena, oordeelde de rechter dat 'ze niet kan toestaan dat een onderneming zichzelf kunstmatig in stand houdt met als enige bedoeling zich te vereffenen. Daarnaast biedt de faillissementsprocedure ook meer zekerheid aan de schuldeisers'.

Volgens de handelsrechter is aan de voorwaarden van het faillissement voldaan, waarbij ze in detail verwees naar de financiële toestand van Sobelair. De chartermaatschappij ging vorig jaar 10,1 miljoen euro in het rood, en droeg daarbovenop een verlies van 31,8 miljoen euro van de vorige jaren mee. Daarnaast heeft Sobelair voor 43 miljoen euro schulden en is het eigen vermogen negatief (-9,1 miljoen euro). Tegen het eind van deze maand zou Sobelair ook geen geld meer in kas hebben (-0,556 miljoen euro).

Bovendien moet de chartermaatschappij nog de eindejaarspremies van het personeel uitbetalen (1,5 miljoen euro) en de niet-opgenomen vakantiedagen en recuperatiedagen aan de piloten (2,5 miljoen euro). Ook aan de curatoren van Sabena werd een schijf van zo'n 684.637 euro eind december niet terugbetaald.

Omdat de rekeningen van Sobelair geblokkeerd zijn in het kader van een conflict met IMC van voormalig gedelegeerd bestuurder Luc Mellaerts en er geen overbruggingskrediet kan worden gevonden, oordeelde de rechter dat het bedrijf 'zich in staat van faillissement bevindt'.

De rechtbank stelde de twee rechters-commissarissen De Boeck en Walschot en de advocaten De Roy, De Smet en Servais aan als curatoren. De schuldvorderingen worden op 3 maart op de rechtbank beoordeeld.

20872615

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud