Recordorderboek voor ASML

ASML, 's werelds grootste producent van lithografie-apparatuur voor halfgeleiders, verwacht in het vierde kwartaal van 2006 een afzwakking van het aantal orders, terwijl het orderboek op 1 oktober 2006 met EUR 2,1 miljard op het hoogste niveau ooit terecht is gekomen.

(tijd) Drie maanden geleden voorzag ASML al een afzwakking van de orderontvangst in het derde kwartaal, maar dankzij een onverwacht sterke vraag van klanten naar zijn apparatuur, dat onder meer gebruikt wordt voor de productie van de iPod van Apple, wist het bedrijf orders voor 95 systemen te ontvangen, het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2004. In het tweede kwartaal ontving ASML orders voor 93 systemen.

ASML voorspelt nu voor het vierde kwartaal orders voor 65 systemen, waar analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia gemiddeld uitgaan van orders voor 75 systemen. Bestuursvoorzitter Eric Meurice zegt hierbij wel opwaarts potentieel te zien. Daarbij kan worden gedacht aan vraag naar capaciteit in sectoren anders dan flash-geheugen, alsmede een voortgezette groei in het marktaandeel.

Van de orderportefeuille van EUR 2.126 miljoen per begin oktober 2006 is 74% bedoeld voor levering in het vierde kwartaal van 2006 en eerste kwartaal van 2007. De orderportefeuille bevat 151 systemen, waarvan 143 orders voor nieuwe systemen.

Voor 2007 denkt ASML dat de vraag naar haar apparatuur op het niveau van 2006 kan liggen, op basis van voorspellingen van onderzoeksbureaus. 'Wij verwachten dat de verwachte pauze in de aankoop van lithografie-apparatuur door het flashgeheugen-segment teniet kan worden gedaan door het opstarten van ons nieuwe product, de XT:1900i, en door aanhoudende groei in ASML's marktaandeel', aldus Meurice in een persbericht woensdag.

ASML denkt in het komende kwartaal 69 systemen te kunnen verkopen met een gemiddelde prijs per systeem van EUR 12,9 miljoen. Voor nieuwe systemen denkt ASML gemiddeld EUR 14,2 miljoen te kunnen ontvangen. Analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia gaan gemiddeld uit van de verkoop van 83 systemen in het vierde kwartaal met een gemiddelde verkoopprijs van EUR 11,5 miljoen.

In het afgelopen kwartaal leverde ASML 71 systemen, waar analisten uitgingen van 69. Het bedrijf verkocht 59 nieuwe systemen, drie meer dan analisten hadden voorzien. Doordat de gemiddelde prijs van EUR 12,1 miljoen iets hoger lag dan analisten gemiddeld hadden voorzien, kwam de omzet van ASML uit op EUR 958 miljoen, waar analisten uitgingen van EUR 923 miljoen.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op EUR 239 miljoen, terwijl de nettowinst toenam van EUR 48 miljoen in het derde kwartaal van 2005 tot EUR 172 miljoen. Zowel omzet, bedrijfsresultaat als nettowinst zijn voor ASML een record.

Analisten houden al enige tijd rekening met een afname van de orderontvangst, mede doordat zij rekening houden met een afname van de groei in de halfgeleidersector. Hierdoor zijn halfgeleiderfabrikanten minder geneigd om nieuwe investeringen te plegen. Deze 'downturn' laat echter al enige tijd op zich wachten, mede dankzij een aanhoudend sterke vraag naar geheugenhalfgeleiders.

ASML maakt apparatuur waarmee met behulp van lithografie, ofwel belichting, halfgeleiders worden 'gebrand' op siliciumschijven. Hoe kleiner de lijnen die gebrand worden, hoe meer halfgeleiders op een silicumschijf passen en hoe sneller deze halfgeleiders zijn. Lithografie-apparatuur maakt momenteel meer dan 15% uit van de totale kosten van een halfgeleiderfabriek.

Toenemende vraag naar NAND/Flash-geheugen, dat onder meer gebruikt wordt in draagbare muziekspelers zoals Apple's iPod en digitale camera's, zorgt voor aanhoudende investeringen in nieuwe halfgeleiderfabrieken. Ook veel vraag naar sneller DRAM-geheugen, dat gebruikt wordt in personal computers, zorgt voor investeringen door met name Koreaanse en Taiwanese klanten van ASML

Zo liet Micron Technology vorige week weten voor volgend jaar de geplande kapitaalinvesteringen op te voeren naar USD 4,0 miljard tegen USD 1,6 miljard in het afgelopen boekjaar. Samsung verhoogde eerder deze week de kapitaalinvesteringen voor het lopende jaar. Beiden zijn belangrijke afnemers van ASML-apparatuur.

Intel, ook afnemer van ASML-apparatuur, verlaagde dinsdag het budget voor de kapitaalinvesteringen dit jaar van USD 6,0-6,4 miljard naar USD 5,7-5,9 miljard. De Amerikaanse producent van microprocessoren is in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met AMD, eveneens een klant van ASML.

Onderzoeksbureau VLSI Research signaleerde afgelopen week dat er tekorten zijn aan halfgeleiders voor mobiele computers en dat de vraag naar personal computers sterk herstelt. De introductie van het nieuwe besturingssysteem Vista door Microsoft zal volgens analisten volgend jaar de vraag naar personal computers positief beinvloeden.

Voor 2007 staat de bouw gepland van zeventien fabrieken, waarvan tien voor geheugen-halfgeleiders, zo liet bestuursvoorzitter Eric Meurice van ASML onlangs weten tijdens een presentatie. Voor 2006 staat de bouw van elf fabrieken gepland. Met name voor fabrieken die geheugenhalfgeleiders gaan maken wordt geavanceerde apparatuur besteld die kleinere en snellere halfgeleiders kan produceren.

Bij een lijndikte van 45 nanometer neemt een geheugenchip van 256MB een ruimte in van 76 vierkante millimeter. Bij een lijndikte van 32 nanometer neemt dit af tot 37 vierkante millimeter, waardoor niet 868 van dergelijke halfgeleiders op een siliciumschijf passen, maar 1.803, een ruime verdubbeling. Hierdoor kan een halfgeleiderfabrikant meer omzet realiseren.

ASML, dat nagenoeg aan alle grote halfgeleiderfabrikanten ter wereld levert, heeft op dit moment een technologische voorsprong op haar Japanse concurrenten Nikon en Canon. Met machines van ASML kunnen halfgeleiders geproduceerd worden met een lijndikte van 40 nanometer ofwel 40 miljardste meter.

Om dit te bereiken introduceerde ASML eind 2004 een nieuwe technologie, immersion genaamd. Hierbij wordt de ruimte tussen de lens en de siliciumwafer gevuld met gezuiverd water waardoor kleinere lijndiktes mogelijk zijn.

Meurice liet drie maanden geleden weten te vinden dat ASML zo'n 12 maanden voorloopt op concurrent Nikon als het gaat om immersion. Onlangs lanceerde ASML de vijfde generatie, terwijl Nikon even daarvoor de tweede generatie introduceerde.

ASML wil een marktaandeel van 70% bereiken tegen 57% in 2005. In een vorige week uitgebracht rapport stelt analist Jonathan Dutton van UBS dat ASML op schema ligt om in 2008 een marktaandeel van 75% te realiseren. Vijf jaar geleden had ASML nog een marktaandeel van zo'n 30%.

De markt voor lithografie-apparatuur zal dit jaar naar verwachting van VLSI Research zo'n USD 6,5 miljard groot zijn. Dit zal naar verwachting in 2011 USD 11 miljard zijn. Tegelijkertijd wordt voor de halfgeleidermarkt een groei voorzien van meer dan USD 250 miljard dit jaar naar USD 350 miljard in 2011.

Onderzoeksbureaus als Dataquest, VLSI en iSupply denken dat de halfgeleidermarkt ook in 2007 verdere groei zal laten zien. Daarmee zou 2007 het zesde achtereenvolgende jaar zijn waarin de halfgeleidermarkt groeit.

De verkopen van halfgeleider-apparatuur namen wereldwijd in 2005 juist voor het eerst sinds 2002 af, met name als gevolg van teveel investeringen in 2004. Toen werden de investeringen in halfgeleider-apparatuur met 67% opgevoerd waardoor er overcapaciteit ontstond toen de vraag naar producten met halfgeleiders zoals platte televisies lager uitkwam dan verwacht.

Als Nederland een miljoen keer verkleind zou worden, kan de meest geavanceerde machine van ASML ons land in 30 seconden op een siliciumplaat van 300 millimeter branden. Op ware grootte zou de lijndikte 40 centimeter bedragen en de foutmarge minder dan 1 centimeter.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud