Rosier boekt licht hogere halfjaarwinst

De meststoffenproducent Rosier, die voor 57% in handen is van de Franse oliegroep Total, haalde over het eerste halfjaar van 2006 een nettowinst van EUR 2,03 miljoen of EUR 7,95 per aandeel.

(tijd) Dat is een stijging met 2,3% in vergelijking met de EUR 1,98 miljoen of EUR 7,77 per aandeel een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf in een persbericht bekend.

De omzet daalde evenwel 7%, van EUR 55,9 miljoen naar EUR 52 miljoen. De bedrijfswinst kende een gelijkaardige daling van 7,5%, van EUR 3,07 miljoen naar EUR EUR 2,84 miljoen. 'Zoals aangekondigd op de algemene vergadering, bleef het verbruik van meststoffen in West-Europa afnemen tijdens het landbouwseizoen 2005/2006', legt Rosier in het persbericht uit. 'De landbouworganisaties ramen de gemiddelde daling tussen 5 en 10%. Het verschil tussen de productie en de vraag is in deze regio toegenomen, met een scherpe concurrentie en lagere marges als gevolg.'

De globale verkoopsvolumes namen tijdens de eerste jaarhelft met 10% af. Dat de nettowinst met 2% stijgt terwijl het bedrijfsresultaat 7,5% afneemt, is te danken aan een lager belastingstarief. Volgens Rosier is die kleinere belastingsdruk te danken aan de notionele intrestaftrek.

De in maart aangekondigde overname van de Nederlandse branchegenoot Zuid-Chemie werd zonet afgerond. Zuid-Chemie is net als Rosier onderdeel van de Total-groep. Over het eerste halfjaar van 2006 boekte Zuid-Chemie een omzet van EUR 41,7 miljoen en een bedrijfsresultaat 'in evenwicht'. Total-dochter Grande Paroisse, de vroegere aandeelhouder, voerde in juni een herkapitalisering door. Daardoor is de balans weer rechtgetrokken en beschikt Zuid-Chemie over een eigen vermogen van EUR 13,4 miljoen op een balanstotaal van EUR 23 miljoen.

Vanaf het tweede halfjaar wordt Zuid-Chemie in de groepsrekeningen van Rosier geconsolideerd. Bij die eerste consolidatie komt er een badwill van EUR 9,2 miljoen in de boeken van Rosier.

Voor het tweede halfjaar rekent Rosier op een gelijkaardige activiteit als tijdens het tweede halfjaar van 2005, ondanks de aanhoudend zwakke vraag in Europa.Gelet op de aanhoudend hoge prijzen, zullen een aantal klanten mogelijk hun bestelling tot het voorjaar van 2006 uitstellen. Over de tweede jaarhelft van 2005 haalde Rosier EUR 38,4 miljoen omzet en een nettowinst van EUR 0,4 miljoen. De tweede jaarhelft is voor de meststoffenfabrikant traditioneel het zwakste.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud