Rosneft haalt met beursintroductie 11,6 miljard dollar op

De Russische oliegigant Rosneft zal tot 11,6 miljard dollar ophalen met zijn introductie op de beurzen van Moskou en Londen, die gepland is in de loop van juli. Dat maakt van deze beursintroductie potentieel de op vier na grootste wereldwijd, zo blijkt maandag uit een persbericht van Rosneft.

(belga) De aandelen Rosneft zullen worden aangeboden in een prijsvork van 5,85 tot 7,85 dollar per aandeel, zo deelt Rosneft maandag mee. Dat betekent dat de waarde van het bedrijf wordt geschat op 60 à 80 miljard dollar.

Op basis van de gegevens van Rosneft zal 13 tot 19 procent van het kapitaal op de beurs gebracht worden. De Russische minister van Economische Ontwikkeling en Handel German Gref had eerder al gezegd dat 'aanzienlijk minder' dan 30 procent van de aandelen op de markt zou komen.

Het kapitaal dat Rosneft via de beursintroductie bijeen krijgt, zal dienen om een krediet van 7,5 miljard euro terug te betalen, dat Rosneftegaz in september 2005 kreeg van de banken die met de beursintroductie belast zijn. Ook de belastingen die met de introductie gepaard gaan, zullen op die manier betaald worden.

Volgens Rosneft is er al veel interesse, met potentiële investeerders uit Rusland, Zuidoost-Azië en Europa, zo zei Sergej Bogdantsjikov, de topman van Rosneft na een ontmoeting met mogelijke investeerders. Rosneft is maandag begonnen aan een internationale roadshow om de beursintroductie voor te stellen. Rosneft is nu nog voor 100 procent in handen van de Russische staat.

Als het concern 11,6 miljard dollar binnenhaalt met de introductie, komt het op de vijfde plaats wereldwijd, net voor de Bank of China, die begin juni 11,2 miljard dollar ophaalde. Op één staat het Japanse NTT Mobile, dat in oktober 1998 met een beursgang 18,05 miljard dollar ophaalde. Het Italiaanse Enel ving eind 1999 16,6 miljard dollar, het Japanse Nippon Telegraph in oktober 1986 13,75 miljard dollar, en Deutsche Telekom in november 1996 12,5 miljard dollar.

foto belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud