Roularta eind september definitief eigenaar van Express-Expansion

Roularta verwacht dat de Franse Raad voor Mededinging eind september uitspraak zal doen over de overname van de Groupe Express-Expansion, waarna Roularta de overnamesom zal betalen. De resultaten van de Franse groep zullen dan vanaf het vierde kwartaal in de cijfers worden opgenomen.

(belga) Roularta heeft bij de Franse groep, die het volledig overneemt voor 130 miljoen euro, een aantal werkgroepen opgezet die moeten zoeken naar kostenbeheersing en nieuwe inkomsten.

'De nieuwe directeur van de redactie bij het weekblad l'Express, Christophe Barbier, zit op onze lijn', zegt Rik Denolf. Bij verandering van de eigenaar van hun groep kunnen journalisten in Frankrijk het bedrijf verlaten aan gunstige voorwaarden. Denolf verwacht dat die overgangsperiode nog tot het eind van het jaar zal duren.

Intussen wordt bekeken hoe de productiekost (onder meer in prepress of voorbereiding van het drukwerk) lager kan. L'Express Magazine wil Roularta uitbouwen tot een lifestyle magazine voor de vrouw. 'Zulke magazines zijn goed voor de losse verkoop'. Naar het voorbeeld van Knack wil Denolf van l'Express een gevarieerd blad maken dat de hele familie aanspreekt. Voor de personeelsadvertenties zoekt Roularta nog naar goede allianties. Express is het tweede Franse nieuwsmagazine na Le Nouvel Observateur.

Na de overname van de Groupe Express-Expansion realiseert Roularta 36 procent van zijn omzet in Frankrijk en 61 procent in België. Nu is die verhouding 11/85. Na de transactie zal Roularta een netto financiële schuld hebben van 197,8 miljoen euro.

De gedrukte media bij Roularta presteerden het afgelopen halfjaar goed met een stijging van de bedrijfswinst met 19,4 procent tot 19,1 miljoen euro. Onder meer door de overnames van Point de Vue, A Nous Paris en 't Fonteintje-De Wegwijzer steeg de omzet met 12,4 procent tot 193,4 miljoen euro. De bestaande titels groeiden nog met 3,9 procent.

Het groeiend aantal personeelsadvertenties vertaalde zich in een hogere reclame-omzet bij de Krant van West-Vlaanderen (+21 pct). De lezersmarkt van de gedrukte media nam toe met 28,6 procent.

Een tweede beursnotering op Euronext Parijs is niet uitgesloten, maar voorlopig niet aan de orde, zei Denolf. 'Onze adviseurs verschillen van mening over het nut van zo'n tweede notering.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud