Ruim 13.000 vrijwillige vertrekkers bij Volkswagen Duitsland

In de (ex-west)-Duitse fabrieken van autoconstructeur Volkswagen (VW) hebben zowat 13.200 werknemers toegestemd om het bedrijf vrijwillig, via brugpensioen of met een gouden handdruk, te verlaten. Dat heeft VW-topman Bernd Pischetsrieder maandag gezegd tijdens een analistenconferentie in Londen.

(belga) In totaal zouden 20.000 personeelsleden de west-Duitse vestigingen, waar verlies geleden wordt, moeten verlaten.

Ten gevolge van de inspanningen om het personeelsbestand te verkleinen, hebben 9.700 werknemers ingestemd met brugpensioen en 3.500 met een gouden handdruk", aldus de financiële chef, Hans-Dieter Pötsch. Sinds juni werd aan de 85.000 west-Duitse werknemers, naargelang hun inkomen en hun bedrijfsgeschiedenis, tussen 41.000 en 250.000 euro vergoeding aangeboden om vrijwillig te vertrekken. Op de west-Duitse sites zouden in totaal zowat 20.000 mensen moeten verdwijnen, aldus de Duitse krant Handelsblatt op zijn website.

VW onderhandelt vrijdag voor de eerste maal met de vakbond IG Metall over een herstructureringspakket om het merk weer gezond te maken. Centraal in dat pakket staat de terugkeer naar een 35 urenweek zonder loonsverhoging. Momenteel geldt bij VW een vierdagenweek van 28,8 uur. De productiekosten zijn het grootste concurrentienadeel van VW, zo zei Pischetsrieder maandag. Pischetsrieder verwacht dat de gesprekken tegen november afgerond zullen zijn.

De gesprekken vinden plaats in het kader van een door Pischetsrieder verwachte vertraging van de omzetgroei. De VW-topman zei maandag dat de verkoop in 2007 niet zo sterk zal toenemen als dit jaar. In de eerste zes maanden van 2006 verkocht VW dankzij nieuwe modellen 12 procent meer voertuigen dan in het eerste semester van 2005.

Tijdens de analistenconferentie bevestigde de topman wel de economische doelstellingen voor de volgende jaren. Tegen 2008 wil VW de winst voor belastingen verbeteren tot zowat 5,1 miljard euro (ten aanzien van 1,72 miljard euro vorig jaar). Dit jaar wil Pischetsrieder de operationele winst voor bijzondere uitgaven verbeteren.

Pötsch schat de herstructureringskosten voor dit jaar op 1,3 miljard euro. Daartegenover staan positieve effecten van ongeveer 300 miljoen euro uit de verkoop van de dochterondernemingen Volkswagen Bordnetze en Gedas.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud