Ryanair bereikt akkoord met Commissie over Charleroi

(belga) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een akkoord bereikt met de Europese Commissie over de vluchten op Charleroi. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times. Daarmee lijkt de aanval die enkele grote luchtvaartmaatschappijen inzetten tegen het Europese netwerk van de Ierse low budget-maatshappij voorlopig afgewend.

'Charleroi is het Waterloo van Ryanair'. Met die woorden schetste Michael O'Leary het belang van de beslissing die de Europese Commissie moest nemen over een klacht van Air France, dat bezwaar aantekende tegen de als oneerlijk beschouwde subsidies die Charleroi aan de Ieren toekende, in ruil voor het gebruik van de luchthaven.

In het akkoord dat de Waalse stad en de Ierse luchtvaartgroep in 2001 sloten, en dat een looptijd heeft van 15 jaar, werd onder meer vastgelegd dat er lagere landingsrechten betaald moesten worden dan de norm is. Charleroi verdedigde die maatregel door te stellen dat belastinggeld wel mag worden uitgegeven om werkgelegenheid te scheppen in een economisch achtergebleven gebied.

Air France was het daar niet mee eens en kreeg enkele weken geleden de steun van een Franse rechtbank die, op soortgelijke gronden, de akkoorden tussen Ryanair en het vliegveld van Straatsburg had afgewezen. Indien Europa die lijn had gevolgd, dreigde het hele netwerk dat Ryanair in Europa heeft opgebouwd in gevaar te komen.

Dat gevaar lijkt te zijn afgewend. Hoewel het compromis dat nu zou zijn bereikt pas over enkele weken officieel wordt bekendgemaakt, zou zijn overeengekomen dat luchthavens in de toekomst hun compensaties voor maatschappijen die daar gebruik van willen maken aan bepaalde limieten onderwerpen en dat de voorwaarden van een dergelijk akkoord openbaar worden gemaakt. Maar er is geen sprake van dat de regeling in Charleroi zal worden verboden, aldus de Sunday Times, en ook zal Ryanair de genoten voordelen niet moeten terugbetalen. Wel bestaat nog de mogelijkheid dat de hotelsubsidies die deel uitmaakten van de deal tussen Charleroi en Ryanair zullen moeten worden teruggestort.

Het akkoord met de EU werd door Michael O'Leary verwelkomd met de woorden 'transport-commissaris Loyola de Palacio is gewonnen voor onze aanpak en de Europese Unie wil dat goedkope luchtvaartmaatschappijen kunnen groeien', aldus de Sunday Times.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud