Ryanair trekt weg uit Maastricht

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair trekt met ingang van 8 januari weg uit het Nederlandse Maastricht. De beslissing van de luchtvaartmaatschappij heeft alles te maken met de vliegtaks die de Nederlandse overheid oplegt, zo liet Ryanair donderdag weten op een persconferentie. België wordt gefeliciteerd met de beslissing toch geen vliegtaks in te voeren.

(belga) - "De belasting op de vliegtuigtickets van 11,25 euro (...) zorgt ervoor dat Ryanair niet meer in staat is de laagste tarieven aan te bieden op de bestemming Maastricht", legde Michael Cawley, topman van Ryanair, uit. "De regering stelt dat het gaat om een milieutaks, maar er ging van deze belasting nog geen enkele euro naar een project van die aard. De maatregel, die schadelijk is voor de luchtvaartsector en het toerisme, leidt daarentegen nu tot een verlies van 110 banen en 12 miljoen euro voor de Nederlandse economie", vervolgde hij.

Ryanair vliegt nu nog om de dag op en neer tussen Maastricht en Alicante en vliegt drie keer per week naar Barcelona. De Maastrichtse luchthaven liet weten nog in gesprek te zijn met Ryanair over een hervatting van de vluchten volgend voorjaar. Volgens de luchthaven staat de vliegtaks alleen in de winter een rendabele exploitatie van vluchten in de weg.

Ryanair herhaalde donderdag de boodschap "aan de overheden, zowel aan die van Nederland als die van Ierland: herzie jullie belastingbeleid en hou de taksen laag om de economische activiteit te stimuleren. Lagekostenmaatschappijen komen iedereen ten goede", aldus Cawley.

Hij riep alle landen tot slot op het voorbeeld van België te volgen: "De Belgische regering heeft de voorkeur gegeven aan een groei op lange termijn, in plaats van te opteren voor directe financiële inkomsten", feliciteerde hij Brussel, daarmee verwijzend naar het feit dat de Belgische overheid onlangs besloot de vliegtaks te laten vallen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud