Sabca verwacht lagere omzet, onveranderde winst

(tijd-nieuwslijn) - De producent van vliegtuigonderdelen Sabca verwacht voor het lopende jaar een lagere omzet maar een nagenoeg onveranderde winst. Het bedrijf is ook op zoek naar EUR 50 miljoen voor de financiering van het A380-programma. Sabca sloot vorig jaar met Airbus een contract van EUR 500 miljoen voor de levering van vloeronderdelen voor het Europese reuzenvliegtuig. Dat ving De Financieel-Economische Tijd op de algemene vergadering op.

De omzet van Sabca zal dit jaar dalen doordat het leveringsprogramma van onderdelen voor de 728JET van Fairchild-Dornier tijdelijk is stopgezet. De Duits-Amerikaanse vliegtuigconstructeur werkt sinds april onder gerechtelijk akkoord. Het 728JET-programma wordt mogelijk overgenomen door Bombardier. Een tweede reden voor de verwachte omzetdaling is de vertraging van het ruimtevaartproject Ariane 5. Door de halve mislukking van een vlucht met een Ariane 5-raket ziet Arianespace nog niet aan het geplande ritme van vijf raketten per jaar. Om de moeilijkheden bij Fairchild Dornier en Arianespace op te vangen boekte Sabca in 2001 al zware provisies.

Gedelegeerd bestuurder Raymond Pellichero zei op de algemene vergadering ook dat Sabca EUR 50 miljoen zoekt om zijn A380-programma te financieren. De totale kosten voor onderzoek en ontwikkeling belopen EUR 100 miljoen; de helft daarvan nemen de federale en regionale overheden voor hun rekening. Van de resterende EUR 50 miljoen heeft Sabca al de helft gevonden in de vorm van bankleningen.

Donderdag sloot het aandeel-Sabca 9,8% lager op EUR 26,15.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud