Sabena-curatele plant strafklacht van 2 miljard

(belga) - Deze week is het precies drie jaar geleden dat Sabena failliet ging, en curator Christian Van Buggenhout wil de verjaardag aanwenden om in Zwitserland een strafklacht in te dienen ten belope van het hele passief van Sabena: 2 miljard euro. Het bericht staat deze week in het weekblad Knack. De curator bevestigde het bericht aan het persagentschap Belga.

'Er loopt reeds een burgerrechtelijke procedure voor het volledige passief, maar wij willen ook een strafrechterlijke procedure opstarten', stelt Van Buggenhout (foto: belga) . Volgens de curator gaat het om een ongebruikelijke stap. Meer bepaald kunnen de bestuurders achter Swissair persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor het faillissement van dochter Sabena. Het is dus de Zwitserse haute finance die in het vizier komt.

Over de precieze procedure en motieven wilde Van Buggenhout geen nadere details verstrekken.

Het weekblad Knack verwijst deze week ook naar het onderzoek dat Brussels onderzoeksrechter Van Espen voert, waarbij gespeurd wordt naar valsheid in geschrifte, oplichting en frauduleus faillissement binnen de Sabena-groep. Onder meer vliegtuigbouwer Airbus kreeg in het kader hiervan al Belgische speurders over de vloer. Volgens Van Espen 'is het einde van het onderzoek nog lang niet in zicht'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud