Sabena Groundhandling op zucht van overname door FCC

(belga) - De vakbonden van Sabena Groundhandling, het Sabena-filiaal dat instaat voor de afhandeling op de grond op de luchthaven van Zaventem, hebben een vooraakkoord bereikt met overnamekandidaat FCC. Het akkoord wordt deze week voorgelegd aan het personeel. Vrijdag zal de uitslag van het referendum bekend zijn.

"Als de helft plus één zich achter het voorakkoord schaart, staat niets de overname nog in de weg", aldus vakbondsman Hendrik Vermeersch (ABVV-BBTK).

De overname van het grondafhandelingsfiliaal van het failliete Sabena sleept al maanden aan. De curatoren gaven begin dit jaar hun fiat voor de overname door FCC, maar de vakbonden vreesden een sociaal bloedbad. Vorige maand werd dan een sociaal bemiddelaar ingeschakeld. Die slaagde erin beide partijen een voorakkoord te laten tekenen.

Het voorakkoord voorziet dat FCC op 1 oktober 1.200 personeelsleden zal overnemen, van wie tachtig procent met een contract van onbepaalde duur. Vakbondsman Vermeersch denkt dat hierdoor geen ontslagen zullen vallen. "Momenteel tellen we 1.350 jobs, maar het is dan ook volop hoogseizoen en er zijn heel wat jobstudenten".

Inzake loon bepaalt het voorakkoord dat bepaalde categorieën van het personeel tot maximum 7 procent zullen moeten inleveren. Ten slotte voorziet het voorakkoord ook in meer flexibiliteit, maar uitsluitend op basis van vrijwilligheid en gestimuleerd door extra premies.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV-ACV steunt het voorakkoord. "Enerzijds op basis van de serieux van de overnamekandidaat en anderzijds omdat we niet in de positie verkeren om zware eisen te stellen", zegt Vermeersch.

Ook over een andere ex-Sabena-dochter, Sobelair, raakte dinsdag meer nieuws bekend. De krant 'De Morgen' berichtte dat de charterdochter eindelijk een businessplan klaar heeft, waarin ook lijnvluchten gepland zijn. Zo zou Sobelair vanaf november 3 keer per week naar het Zuid-Afrikaanse Johannesburg vliegen. Andere bestemmingen liggen nog op de studietafel.

Een sociaal akkoord met de piloten is bijna rond. Sobelair verwacht tegen eind volgend jaar opnieuw break-even te draaien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud