Sabena-werknemers krijgen 22 miljoen euro vakantiegeld

(tijd) - De vroegere werknemers van Sabena ontvangen nog deze maand het vakantiegeld van 2001. Het gaat om een bedrag van om en bij de 22 miljoen euro. Dat zegt Christian Van Buggenhout, hoofdcurator van het faillissement van de nationale Belgische luchtvaartmaatschappij, in De Tijd.

Met die uitbetaling hebben de ruim 8.000 actieve personeelsleden die Sabena telde, alle lonen en vergoedingen gekregen waar ze recht op hadden, zegt Van Buggenhout. De luchtvaartmaatschappij werd failliet verklaard op 7 november 2001. Wel kregen de curatoren sindsdien nog vorderingen van ex-piloten van het ook failliete Sobelair omdat die vroeger door Sabena ter beschikking werden gesteld. Sobelair was de charterdochter van Sabena.

Volgens Van Buggenhout werd de voorbije vier jaar voor 250 miljoen euro uit het faillissement betaald aan de ex-werknemers. Dat is inclusief het bedrag dat het Sluitingfonds gaf aan de vroegere werknemers, 'geld dat wij intussen terugbetaalden aan het fonds'.

De curatoren verkochten sinds de ondergang van Sabena de handlingactiviteiten aan het Spaanse FCC, de catering aan LSG Sky Chefs, twee Airbussen aan Nouvelair, Sabena Technics aan het Franse TAT Industries, Sobelair aan Aldo Vastapane. Ook de brandstofleverancier BFSC, de vliegschool SFA en Hotel des Milles Collines in de Rwandese hoofdstad Kigali vonden kopers. De twee Belgische hotels en het Memling Hotel in Kinshasa zijn nog niet verkocht. Nu het personeel volledig is vergoed, komen de sociale zekerheid (RSZ) en SIC, het coördinatiecentrum van Sabena in vereffening, als volgende schuldeisers van Sabena aan de beurt, zegt Van Buggenhout. GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud