Scania keert speciaal dividend uit om bod MAN te frustreren

Scania AB wil een speciaal dividend uitkeren van 7 miljard Zweedse kroon (ca. 755 mln euro). Dat heeft de Zweedse vrachtwagen- en busfabrikant maandag bekendgemaakt. Het dividend zal voor het einde van het jaar worden uitgekeerd en bedraagt 35 Zweedse kroon per aandeel.

(tijd) Scania is verwikkeld in een overnamestrijd met de Duitse concurrent MAN. De Zweedse truckmaker wil met de uitkering van een speciaal dividend het vijandige bod van MAN frustreren. Scania herhaalde tevens het verhoogde overnamebod van MAN 'nog altijd te laag te vinden'.

Afgelopen donderdag kondigde MAN aan een belang van 14,3% te hebben gekocht in Scania om zo de kans op een overname van het concern te vergroten. Tegelijkertijd verhoogde MAN de waarde van het bod tot 51,29 euro ofwel 475 Zweedse kroon per aandeel, waarmee Scania gewaardeerd wordt op zo'n 10,3 miljard euro.

Per aandeel wil MAN 41,12 euro (381 Zweedse kroon) in contanten betalen plus 0,151 nieuw aandeel MAN. Scania wees het verhoogde bod van MAN op dezelfde dag nog af. In september deed MAN een bod van 9,6 miljard euro op Scania.

Volkswagen, de grootste aandeelhouder van zowel Scania als MAN, liet zondag weten de twee truckmakers vier weken te geven om tot een 'vriendschappelijke oplossing' te komen voor een fusie. Gedurende deze periode stelt Volkswagen een tegenbod van Scania op MAN af te wijzen.

Volkswagen heeft een belang van 18,7% in Scania. Het Duitse concern beschikt daarbij over 34% van de stemrechten. Het belang in MAN bedraagt 15,1%.

Volkswagen steunt een overname van Scania door MAN, als de Duitse truckmaker erin slaagt om 56,01% van de stemrechten achter zich te krijgen. MAN zelf houdt meer dan 14% van het stemrecht in Scania. Investor AB, dat 19,3% van de stemrechten in Scania in handen heeft, heeft tot nu toe beide overnamebiedingen van MAN verworpen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud