Scania wijst overnamebod MAN af

De Zweedse voertuigenbouwer Scania heeft het bod van MAN, ter waarde van 9,6 miljard euro, afgewezen. Indien MAN erin slaagt om Scania in te lijven zou de grootste Europese fabrikant van vrachtwagens en andere dienstvoertuigen ontstaan. Wereldwijd zou het bedrijf de derde grootste worden.

(tijd) MAN biedt 38,35 euro in cash en 0,151 nieuwe aandelen MAN per A- of B-aandeel Scania. Op basis van de slotkoers van MAN van vorige vrijdag komt dit neer op 442,20 Zweedse kroon per aandeel. Vrijdag sloot het B-aandeel van Scania op 424,50 kroon.

Volgens MAN heeft Renault, dat een belang van 5,18% aanhoudt in Scania, er al in toegestemd zijn aandelen in te brengen in het bod. Doorslaggevend is echter de houding van de twee grootste aandeelhouders van Scania, Volkswagen (34%) en de familie Wallenberg, die via Investor en enkele stichtingen 29% in handen heeft. Investor liet al weten het bod van MAN niet te aanvaarden.

Een fusiecombinatie van MAN en Scania zou in Europa een marktaandeel krijgen van ongeveer 28%. De grootste concurrenten, Volvo en DaimlerChrysler, hebben ongeveer een vierde en een vijfde van de Europese markt in handen.

MAN raamt de synergievoordelen van een combinatie met Scania op minstens 500 miljoen euro per jaar over drie jaar. De integratiekosten worden geraamd op 150 miljoen euro, gespreid over 2 jaar.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud