SCF ziet halfjaarwinst slinken met 42 procent

(tijd-nieuwslijn) - SCF, de holding boven kledingketen E5-mode, realiseerde in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar (dat eindigt op 31 augustus 2004), een nettowinst van 809.939 euro. Dat is 41,7 procent minder dan de 1,389 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De groep herhaalt verder dat de resultaten over heel het boekjaar wat lager zullen uitvallen.

De omzet kwam in het eerste halfjaar uit op 49,66 miljoen euro tegenover 58,08 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling met 14,5 procent. Het bedrijfsresultaat (ebit) daalde met 50 procent van 3,9 miljoen euro tot 1,95 miljoen euro.

De E5-mode winkelketen, goed voor 79 procent van de totale groepsomzet, zag de omzet dalen met 13,1 procent tot 38,9 miljoen euro. De winkels kenden vooral een slechte zomer, waarin de omzet van de winkels die al meer dan een jaar open zijn met 15,4 procent terugviel. Het bedrijfsresultaat verzwakte er met 49 procent tot 1,4 miljoen euro. De herpositionering van E5-mode Baltic leverde bovendien niet de verhoopte resultaten op. 'Deze dalende trend dwingt SCF tot een kritische analyse van de kosten en de bedrijfsprocessen', aldus het persbericht.

De omzet bij Sportorama steeg in het eerste halfjaar met 1,5 procent, weliswaar nog met een negatief resultaat. Sportorama opende eind augustus een nieuwe winkel in Torhout. Daarmee heeft de keten nu vier winkels in West-Vlaanderen.

Na een moeilijk 2003, waarin de omzet daalde met 4,9 procent en de nettowinst bijna halveerde, besliste SCF om zich te focussen op retail. Daarbij werd de business unit product & groothandel, geconcentreerd in Poperinge en Litouwen, grondig geherstructureerd. De vestiging in Poperinge werd afgeslankt en de leveringen aan derden, goed voor 47,7 procent van de omzet van de divisie, werden stopgezet. Dat zorgde voor een daling van de geconsolideerde omzet met 3,2 miljoen euro 'De impact van deze operatie zal vooral in het tweede semester te zien zijn', stelt het bedrijf. In Litouwen verloopt de hervorming zoals gepland en is de afsplitsing van een aantal units in onderzoek.

Gezien de halfjaarlijkse resultaten verwacht het bedrijf voor het volledige boekjaar mindere cijfers dan vorig jaar. Bij herhaling werd 2004 al omschreven als een 'overgangsjaar' en op de algemene vergadering in augustus gaf de groep mee dat de omzet in het huidige boekjaar (maart 2004 - februari 2005) 10 tot 15 miljoen euro lager zou uitkomen dan in 2003. Dat is ongeveer op het niveau van 2000.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud