Schiphol schrapt honderden banen

Bij Schiphol Group verdwijnen honderden banen. Het luchthavenbedrijf maakte dinsdag bekend dat Amsterdam Airport Schiphol eind volgend jaar 10 tot 25 procent minder werknemers telt. Nu werken daar nog 2.200 mensen.

(belga) - Schiphol sluit gedwongen ontslag niet uit, zei een woordvoerster. De onderneming hoopt het banenverlies wel zo veel mogelijk te kunnen opvangen door natuurlijk verloop en door werkzaamheden uit te besteden.

Het banenverlies is volgens Schiphol het gevolg van de sterk dalende vervoerscijfers en toenemende internationale concurrentie. Schiphol zag vorig jaar het aantal passagiers met 0,8 procent afnemen. Het ging hier om de eerste daling sinds 1947. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een afname van 6 tot 10 procent voor het passagiers- en vrachtvervoer, zo verklaarde topman Jos Nijhuis eerder deze maand bij zijn nieuwjaarstoespraak.

Schiphol heeft altijd gezegd zwaar te lijden onder de milieubelasting die op 1 juli vorig jaar door de Nederlandse regering is ingevoerd. Een toenemend aantal passagiers kiest er daarom voor om vanuit Duitsland en België te vliegen. De luchtvaart heeft daarnaast te lijden onder de economische recessie. Het aantal passagiers is daardoor ook aan het dalen.

Schiphol kan nog niet zeggen bij welke activiteiten de banen verdwijnen. Volgende maand maakt het bedrijf meer bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Schiphol Group exploiteert ook de luchthavens in Rotterdam, Lelystad en Eindhoven. De nu aangekondigde reorganisatie heeft geen betrekking op deze activiteiten, aldus de woordvoerster.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud