Shell boekt 3% minder winst in derde kwartaal

Royal Dutch Shell heeft over het derde kwartaal van 2006 een winst op basis van geschatte actuele kosten (CCS-winst) behaald van 6,95 miljard dollar. Dat is een daling van 3% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar, toen een winst werd gerealiseerd van 7,19 miljard dollar.

(tijd) In het resultaat over het derde kwartaal van 2005 waren winsten uit desinvesteringen begrepen van ongeveer 1,7 miljard dollar in verband met het afstoten van, via Gasunie in Nederland gehouden, pijpleidingactiva.

De winst per aandeel op basis van geschatte actuele kosten bedroeg in het afgelopen kwartaal 1,09 dollar ten opzichte van 1,08 vorig jaar. De winst 'toerekenbaar aan aandeelhouders' over het afgelopen kwartaal kwam uit op 5,94 miljard dollar of 0,93 dollar per aandeel tegen 9,03 miljard dollar of 1,35 dollar, in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Het olieconcern stelt een dividend voor van 0,25 dollar over het afgelopen kwartaal ten opzichte van 0,23 dollar vorig jaar.

Shell meldt in het donderdag uitgegeven persbericht dat de productie in het derde kwartaal is uitgekomen op 3,251 miljoen olie-equivalentvaten per dag. Volgens door Betten Beursmedia News geraadpleegde analisten zou de productie in het afgelopen kwartaal zijn teruggelopen van 3,206 miljoen vaten olie-equivalent per dag in het derde kwartaal van 2005 naar 3,181 miljoen. In het tweede kwartaal realiseerde Shell een productie van 3,253 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers verlaagde Shell de productieverwachting voor 2006, na het voortgezette uitstel van productie in Nigeria vanwege veiligheidsoverwegingen. Het bedrijf stelde toen te verwachten dat de productie dit jaar ongeveer 3,4 miljoen vaten olie-equivalent per dag zal bedragen ten opzichte van de eerdere verwachting van 3,5-3,6 miljoen vaten per dag dit jaar.

Shell laat vandaag weten dat het niet verwacht dat de stilgelegde installaties in Nigeria in 2006 weer in bedrijf zullen worden genomen. 'Het is niet mogelijk om een definitieve datum aan te geven voor een hervatting van de productie, noch om het tempo te voorspellen waarmee de productie opgevoerd zal kunnen worden naar volledige capaciteit', aldus Shell.

Financieel directeur Peter Voser zei bij de tweedekwartaalcijfers dat Shell vasthoudt aan de doelstelling om in 2009 3,8-4 miljoen vaten olie-equivalent per dag te produceren. Voor 2014 heeft Shell de ambitie om 4,5-5,0 miljoen vaten te produceren. Volgend jaar zou de productie op 3,5-3,8 miljoen vaten moeten uitkomen.

Om de olieproductie op peil te houden, investeert Shell dit jaar 19 miljard dollar, terwijl volgend jaar 21 miljard dollar zal worden uitgegeven. Van die investeringen (capex) zal ongeveer 75% terechtkomen bij Upstream, de activiteiten die zich bezighouden met het zoeken naar en oppompen van olie en gas. In het derde kwartaal investeerde Shell 5,5 miljard dollar, exclusief het minderheidsbelang in Sakhalin van 0,6 miljard dollar.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud