Shell boekt opnieuw recordwinst

Royal Dutch Shell heeft over het tweede kwartaal van 2006 een winst op basis van geschatte actuele kosten (CCS-winst) behaald van USD 6.314 miljoen, ten opzichte van USD 4.647 miljoen in de vergelijkbare periode vorig jaar.

(tijd) Met de winst van ruim USD 6 miljard heeft Shell een nieuw recordniveau bereikt nadat het concern over het eerste kwartaal al de hoogste CCS-winst ooit rapporteerde. Het resultaat, gecorrigeerd voor bijzondere baten en lasten, kwam toen uit op USD 5.975 miljoen. Analisten hadden voor het tweede kwartaal gemiddeld gerekend op een winst op basis van geschatte actuele kosten van USD 6.126,3 miljoen.

Bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer stelt naar aanleiding van de cijfers: 'Deze resultaten zijn behaald op basis van een algeheel goede operationele performance en niet alleen hoge energieprijzen.'

De winst per aandeel op basis van geschatte actuele kosten bedroeg in het afgelopen kwartaal USD 0,98 ten opzichte van USD 0,69 vorig jaar. De winst 'toerekenbaar aan aandeelhouders' over het afgelopen kwartaal kwam uit op USD 7.324 miljoen of USD 1,13 per aandeel tegen USD 5.236 miljoen of USD 0,78 in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Shell stelt in een donderdag uitgegeven persbericht dat de productie in het tweede kwartaal is uitgekomen op 3,25 miljoen olie-equivalentvaten per dag. Exclusief het effect orkaanschade in de Golf van Mexico, de veiligheidssituatie in Nigeria, het effect van gestegen olieprijzen op productiedelingscontracten, was de productie onveranderd ten opzichte van een jaar geleden, aldus Shell.

Dit jaar wordt een productie verwacht van 3,5-3,6 miljoen vaten en volgend jaar zal de productie op 3,5-3,8 miljoen vaten uitkomen. Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, toen het bedrijf ook met een strategie-update kwam, stelde het bedrijf op koers te liggen voor het bereiken van de productiedoelstelling van 3,8-4 miljoen vaten olie-equivalent per dag in 2009. Voor 2014 heeft Shell de ambitie om 4,5-5,0 miljoen vaten te produceren.

Shell gaf in het tweede kwartaal USD 6,7 miljard uit aan investeringen en exploratiekosten, exclusief het minderheidsbelang in Sakhalin van USD 0,4 miljard en inclusief de acquisitie ter waarde van USD 2,2 miljard van BlackRock Ventures, een Canadese onderneming op het gebied van oliezanden, door Shell Canada.

Dit jaar zullen de kapitaaluitgaven van Shell uitkomen op USD 19 miljard, terwijl volgend jaar USD 21 miljard zal worden uitgegeven. Daarmee wil Shell de olieproductie op peil houden. Van de geplande USD 21 miljard aan investeringen zal 75% terecht komen bij Upstream, de activiteiten die zich bezighouden met het zoeken naar en oppompen van olie en gas.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud