Shell herneemt productie in vestiging Nigeria

De Brits-Nederlandse petroleummaatschappij Shell heeft maandag de productie hernomen in een van zijn installaties in het zuiden van Nigeria.

Begin maart was daar een lek vastgesteld waardoor de productie terugviel tot 187.000 vaten per dag. Binnenkort moet de vestiging opnieuw aan haar maximumcapaciteit komen.

Het lek op de lijn Nembe Creek deed zich voor op 4 maart. Tien leidingen werden stilgelegd om de nodige herstellingen uit te voeren. De oorzaak van het lek is onbekend.

Shell is de belangrijkste petroleumproducent van Nigeria. Het bedrijf levert bijna de helft van de dagelijkse petroleumproductie in het land (2,6 miljoen vaten per dag). Het verloor al zowat 477.000 vaten per dag door onrust in de zuidelijke deltaregio. Sinds januari 2006 zijn separatistische groepen actief die een betere verdeling van de natuurlijke rijkdom vragen. Zij hebben het geweld opgevoerd tegen de petroleummaatschappijen, hun personeel en daarmee verbonden sectoren.

Anderzijds heeft de regering juridische vervolging ingesteld tegen Shell en drie andere petroleummaatschappijen voor schending van de wet op de nucleaire veiligheid en straling. Ze worden ervan verdacht radioactieve substanties gedumpt te hebben in de deltastreek. Ze zouden de radioactieve stoffen van Port-Harcourt naar Warri hebben vervoerd zonder toestemming. Een datum voor het proces is nog niet vastgelegd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud