Siemens: ook bij IG Metall smeergeldgevallen mogelijk

In de smeergeldaffaire bij Siemens houdt de gezamenlijke ondernemingsraad ook de verwikkeling van de machtige Duitse metaalvakbond IG Metall voor waarschijnlijk.

(belga) "We gaan ervan uit dat ook bij ons gevallen van corruptie naar boven kunnen komen", zei Ralf Heckmann, voorzitter van de gezamenlijke ondernemingsraad. Hij wou volgens de krant "Euro am Sonntag" niet voor de meer dan honderd leden van de ondernemingsraad de handen in het vuur steken.

Heckmann is lid van IG Metall en plaatsvervangend voorzitter van de raad van toezicht bij Siemens. Centraal in de affaire staan de dubieuze betalingen van Siemens aan de vakbond AUB.

IG Metall beschuldigt Siemens ervan AUB onwettig als alternatief voor de vakbond naar voren gebracht te hebben. Heckmann houdt er rekening mee dat het openbaar ministerie snel actief zal worden en het bureau van de gezamenlijke ondernemingsraad kan doorzoeken. "We vertegenwoordigen meer dan 160.000 medewerkers van Siemens AG. We willen duidelijkheid en een signaal geven", zei Heckmann. Als er zwarte schapen zijn, zullen die zich bij AUB en IG Metall bevinden.

De voorzitter van de ondernemingsraad krijgt elke maand buiten cao een basissalaris van 8000 tot 9000 euro. Daarbij komt een jaarlijkse speciale bonus tot 50 procent van het jaarlijkse basissalaris, naar gelang het succes van het bedrijf.

Als plaatsvervangend voorzitter van de raad van toezicht ontvangt Heckmann bovendien een jaarlijks salaris van 169.000 euro, dat hij volledig aan de Hans Böckler-stichting moet overmaken.

Door de betalingen aan de vakbond AUB werd Johannes Feldmayer, bestuurslid bij Siemens, vorige week gearresteerd. Woensdag is hij onder voorwaarden vrijgelaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud