Siemens plant grote overname

(belga) - Het Duitse engineeringconcern Siemens onderzoekt mogelijkheden voor grote overnames. De groep wil hiermee haar positie op de elektronicamarkt veilig stellen voor het volgende decennium. 'We overwegen een overname in de grootteorde van 7,6 miljard euro, het bedrag waarvoor de aartsrivaal General Electric (GE) het Britse Amersham, een producent van medische apparatuur, overnam', zegt Heinrich von Pierer, de gedelegeerd bestuurder van Siemens.

Op dit moment wordt gekeken in welke sectoren de 'groei door overnames' kan worden aangezwengeld. Siemens ziet vooral opportuniteiten in de medische, de energie- en de automatiseringssector. Volgens schattingen van analisten kan Siemens overnames tot zowat 7 miljard dollar aan.

Op de vraag of het concern al begonnen is met conrete overnamegesprekken wou een woordvoerster van Siemens niet reageren. 'Wij praten eerst, voor we tot actie overgaan', aldus de woordvoerster.

Siemens verklaarde aan de Financial Times ook geïnteresseerd te zijn in overnames om de positie van de groep op de Japanse en Oost-Europese markt te verstevigen. Siemens toont zo naar eigen zeggen belangstelling in Invensys, de Britse bouwer van controlesystemen. Ook voor Alstom, de Franse energieproducent die heel wat financiële problemen heeft gekend, heeft Siemens interesse.

De afgelopen jaren heeft het concern een 'oorlogskas' van vele miljarden opgebouwd om acquisities te kunnen doen. Onlangs verkocht Siemens nog 150 miljoen aandelen, maar vertelde er meteen bij dat de winst daaruit niet meteen voor de aankopen wordt gebruikt. Wel worden de liquiditeitsreserves terug opgebouwd.

Von Pierer kondigde ook aan dat hij meer jobs naar het buitenland wil overbrengen omdat de loonlasten in Duitsland ontzettend hoog zijn. Siemens maakte vorig jaar 80 procent van zijn 74,2 miljard euro omzet in het buitenland terwijl 40 procent van het personeel nog in Duitsland werkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud