Sipef op expansiepad in Indonesië

Na de overname van het plantagebedrijf PT Umbul Mas Wisesa (UMW) in de provincie Noord-Sumatra, blijft Sipef in Indonesie uitkijken naar verdere expansie. De zoektocht richt zich daarbij op Kalimantan, waar de Antwerpse plantageholding nog 15 tot 20.000 hectare zou willen bijkopen. Dat zei Francois Van Hoydonck, de CFO van Sipef, aan Tijd-Nieuwslijn.

(tijd) Sipef is al een hele tijd op zoek naar expansie in de palmoliesector. Palmolie zit momenteel sterk in de lift, onder meer omdat deze olie kan verwerkt worden tot biodiesel. Sipef keek aanvankelijk vooral naar bestaande plantages op Sumatra en breidde de zoektocht later uit tot nog aan te planten terreinen op Sumatra en Kalimantan. Gisteren maakte Sipef bekend via haar dochter Jabelmalux het plantagebedrijf UMW in Noord-Sumatra over te kopen voor omgerekend EUR 8,3 miljoen. UMW is 8.353 ha groot, waarvan 2.600 is beplant met oliepalmen.

'Wij zijn zeer blij met wat we gevonden hebben, mede vanwege de schaalvoordelen', zegt Van Hoydonck. De productie van de reeds aangeplante hectaren zal immers kunnen verwerkt worden in de fabriek van PT Tolan Tiga, die op 40 km ligt. Deze fabriek zit met een capaciteitsoverschot van zo'n 85.000 ton sinds de plantage-, vastgoed- en veefokgroep M.P. Evans, wiens Indonesische activiteiten door Sipef worden beheerd, in 2004 een eigen fabriek opstartte. De resterende 5.400 ha van UMW wil Sipef in 2007 en 2008 aanplanten. Vermits het 4 jaar duurt voor oliepalmen vrucht dragen, heeft Sipef tot 2010-2011 om te beslissen of een eigen fabriek wordt gebouwd, dan wel of de productie door derden wordt behandeld.

De prijs van USD 10,6 miljoen (EUR 8,3 miljoen) die Sipef voor UMW betaalt, is volgens Van Hoydonck 'rekening houdend met de regio een zeer goede prijs'. In de provincie Noord-Sumatra is de grond schaars aan het worden en is goede landbouwgrond zelfs uitermate schaars. Wanneer UMW volledig zal zijn aangeplant en er wegen zijn aangelegd en huizen gebouwd, zal de prijs oplopen tot USD 4.300 per hectare en dat is een 'heel redelijke prijs', meent Van Hoydonck. Op UMW zullen dan een 2.000-tal mensen werk vinden.

Intussen blijft Sipef op zoek naar bijkomende, onaangeplante terreinen op Kalimantan. De groep wil zich hiermee positioneren in de huidige rush naar palmolieplantages. 'Het is niet noodzakelijk dat wij daar morgen al gaan aanplanten, wel overmorgen', stipt Van Hoydonck aan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud