Advertentie

SkyEurope vraagt gerechtelijk akkoord aan

©veen-goos/Hollandse Hoogte

De Slovaakse lagekostenmaatschappij SkyEurope heeft in Bratislava het gerechtelijk akkoord aangevraagd om zich te beschermen tegen zijn schuldeisers en een herstructurering te kunnen doorvoeren.

(belga/tijd) - Dat heeft de luchtvaartmaatschappij maandag bekendgemaakt. Ondanks de maatregel, die te vergelijken is met de Amerikaanse Chapter 11-procedure, houdt SkyEurope zijn toestellen niet aan de grond en voert het alle vluchten uit zoals gepland.

Met de aanvraag tot gerechtelijk akkoord wil SkyEurope zichzelf naar eigen zeggen de tijd geven om zijn schulden te herschikken en het bedrijf 'aantrekkelijker te maken voor potentiële investeerders'. De maatregel heeft geen invloed op de vluchtschema's van en de werkgelegenheid bij SkyEurope, terwijl de rekeningen die het bedrijf bij zijn leveranciers heeft uitstaan, verder worden betaal.

SkyEurope, dat behalve Brussel nog veertig andere steden bedient in in totaal negentien landen, werd in 2001 opgericht door een groep Oostenrijkse investeerders, maar is nooit winstgevend geworden. De totale schuldenberg zou meer dan 100 miljoen euro bedragen.

In het eerste kwartaal van dit jaar boekte SkyEurope een nettoverlies van 31,9 miljoen euro, na een verlies van 59,12 miljoen in 2007/2008 volgens niet-definitieve cijfers. Eind mei maakte de maatschappij bekend dat ze de twaalf maanden voordien 3,16 miljoen passagiers had vervoerd, of een daling met 15,2 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Na de aankondiging van de aanvraag tot gerechtelijk akkoord werd het aandeel-SkyEurope geschorst op de beurs van Wenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud