Sobelair wil Belgische Staat dagvaarden

(belga) - De nv Sobelair, momenteel in vereffening, wil een schadevergoeding van de Belgische Staat wegens het onrechtmatig failliet verklaren van het bedrijf. Dat werd donderdag bevestigd op een persconferentie van advocaat Albert-Louis Clerens en voormalig eigenaar van Sobelair, Aldo Vastapane.

De dagvaarding zou mogelijk al binnen enkele weken verstuurd worden. Over het precieze bedrag dat Sobelair claimt, werd donderdag nog geen uitspraak gedaan.

'Het bedrag dat eerder in de pers is verschenen (100 miljoen euro, nvdr.) is volledig voorbarig', aldus de advocaat. 'De vereffenaars zijn de som aan het maken. Het bedrag kan dus meer of minder zijn".

Hij beklemtoonde ook dat deze schadevergoeding vooral bedoeld is voor de ontslagen personeelsleden van Sobelair, 'en niet voor Vastapane'.

Begin 2004 werd de nv Sobelair failliet verklaard door de Brusselse handelsrechtbank. De raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij trok deze beslissing in twijfel, men verkoos een vereffening, en kreeg gelijk van het hof van beroep. Ook het Hof van Cassatie, dat eind 2005 een beslissing velde, verwierp het faillissement. 'Daarop kregen de vereffenaars de opdracht om te kijken hoe ze de schade konden verhalen', aldus Clerens. 'Die schade is alvast enorm en onomkeerbaar'.

Zo werden als gevolg van het faillissement zo'n 550 personeelsleden van Sobelair ontslagen. Hun sociaal passief bedraagt zo'n 40 miljoen euro, en behalve het fonds voor sluiting van ondernemingen hebben zij nog niets van het hen verschuldigde bedrag gezien. De drie vliegtuigen die eigendom waren van de nv, moesten worden verkocht. Omdat de leasingcontracten van de vloot werden verbroken, speelde het bedrijf ook zijn borg bij de leasingmaatschappijen kwijt. Jetair als klant van Sobelair diende tot slot een claim in wegens het niet-nakomen van de contractuele verplichtingen, en eist zo'n 15 miljoen euro.

Advocaat Clerens gaf donderdag toe dat in beroep geen uitspraak gedaan werd over de grond van de zaak, enkel over procedurefouten. Maar toch meent hij dat ook ten gronde er geen reden was om Sobelair failliet te verklaren in plaats van de onderneming te vereffenen.

Hoelang een uitspraak op zich zal laten wachten, is niet duidelijk, maar de advocaat meent toch 'enkele jaren'.

Aldo Vastapane ontkende donderdag op de persconferentie ook de geruchten als zou hij Sobelair willen heropstarten. 'Ik ben niet bereid hier nog geld voor op tafel te leggen', verklaarde hij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud