Sociale onderhandelingen bij Volkswagen opgeschort

(belga) - De directie en personeelsafgevaardigden van de Duitse autoconstructeur Volkswagen hebben voorlopig de gesprekken over de kostenvermindering opgeschort, na een vierde vruchteloze onderhandelingsronde. Dat hebben ze donderdagnacht aangekondigd.

Het vervolg van de gesprekken is geprogrammeerd voor 28 oktober. Die dag loopt ook de huis-cao bij VW af, en meteen ook de periode van 'sociale vrede' bij de constructeur.

De verantwoordelijke voor de onderhandelingen voor de vakbond IG Metall, Hartmut Meine, noemde de kans op een akkoord op die datum zwak en waarschuwde voor het risico op 'een escalatie van het conflict'. De vakbond had donderdag nieuwe voorstellen gedaan, maar de directie wees die van de hand.

Bij VW namen donderdag directie en vakbonden de onderhandelingen, na een week stilte, weer op. VW wil voor twee jaar de lonen bevriezen en tegen 2011 30 procent kosten besparen. De directie toonde zich vorige week bereid om werkzekerheid te garanderen voor 103.000 VW-werknemers in Duitsland. De vakbonden vinden de eisen die de directie hiervoor vraagt, nog te hoog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud