Solvay investeert meest in O&O

(tijd) - Van alle Belgische bedrijven investeert het chemiebedrijf Solvay het meest in onderzoek en ontwikkeling (O&O). De groep besteedde vorig jaar 426,24 miljoen euro of 5,4 procent van haar omzet aan O&O en staat daarmee op plaats 136 in de wereldrangschikking van grootste 1.000 O&O-besteders. In die rangschikking staan zes Belgische bedrijven.

De gegevens blijken uit het jaarlijkse onderzoek van het Britse departement voor handel en industrie (DTI). Na Solvay komen het farmabedrijf UCB, het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert, het metalenbedrijf Umicore, het elektronicabedrijf Barco en de staaldraadproducent Bekaert. Belgische bedrijven die heel veel investeren in O&O, maar deel uitmaken van een buitenlandse groep werden niet in aanmerking genomen. Om in de top-1.000 te komen moest een bedrijf minimaal 22 miljoen pond (31 miljoen euro) uitgeven aan O&O. Aan de hand van de internationale boekhoudkundige norm IAS 38 werd bepaald welke uitgaven als O&O-uitgaven werden beschouwd. Contractonderzoek voor de overheid of andere bedrijven werd uitgesloten.

De Duitse automobielgroep DaimlerChrysler voert de wereldrangschikking aan met 4 miljard pond (5,6 miljard euro) aan O&O-investeringen op 219 miljard pond voor de grootste 1.000 O&O-besteders samen. Het farmabedrijf Pfizer en de autobouwers Ford en Toyota maken het leidende kwartet vol. Bepaalde bedrijfstakken zoals automobiel (41 miljard pond), IT-hardware (40 miljard pond), farma (39 miljard pond) en elektronica (24 miljard pond) besteden sowieso meer aan O&O dan de financiële sector. De VS investeren het meest (83,6 miljard pond) tegen 48,5 miljard voor Japan en 76,8 miljard voor heel Europa. KB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud