Solvay klopt verwachtingen

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische chemie- en farmagroep Solvay realiseerde over de eerste helft van dit jaar een nettowinst van EUR 240 miljoen, tegen EUR 208 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een stijging met 15% en ligt boven de verwachtingen van analisten. Voor het hele jaar bevestigt Solvay de verwachting van een tweecijferige winstgroei.

De bedrijfswinst steeg met 22% tot EUR 379 miljoen. Ook op dat vlak overtreft de groep de verwachtingen van analisten. De iets lagere groei van de nettowinst is te wijten aan de hogere belastingen. De groep boekte geen uitzonderlijke resultaten, waardoor de finale nettowinst overeenkomt met de netto courante winst. De winstgroei werd gerealiseerd ondanks een daling van de omzet met 9% tot EUR 4,05 miljard. Dat ligt net onder de gemiddelde verwachting van analisten. De operationele marge op de omzet steeg op jaarbasis van 7% tot 9,4%.

De wijziging van de groepsstructuur van Solvay had een belangrijke impact op de resultaten. Solvay startte joint ventures op met British Petroleum, stootte zijn afdeling luchtinlaatsystemen voor de autoindustrie af en nam de Italiaanse fluorspecialist Ausimont over. De resultaten van Ausimont werden vanaf 1 januari meegeconsolideerd.

Vooral de farmadivisie en de afdeling voor kunststoffen presteerden sterk. De bedrijfswinst van farma steeg 63% en kunststoffen boekte 118% meer bedrijfswinst. De afdeling kunststofverwerking zag de winst met 23% toenemen, maar in de chemiedivisie daalde de bedrijfswinst met 24%. Enkel de farmadivisie kan een omzetstijging voorleggen. De omzet nam er met 11% toe. De andere afdelingen zagen de omzet dalen.

Voor heel 2002 verwacht Solvay een winstgroei met een dubbel cijfer. Gedelegeerd bestuurder Aloïs Michielsen (Foto: Photonews) had deze verwachting al uitgesproken op de algemene vergadering begin juni.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud