Solvay verkoopt belang esco aan K+S

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische chemie- en farmaciegroep Solvay verkoopt haar belang van 38 procent in de Europese zoutgroep esco aan K+S, dat al de overige 62 procent in handen heeft. Dat deelde Solvay vrijdag mee.

Beide partijen hebben een niet-bindende intentieverklaring daarover ondertekend. De transactie zal worden afgerond onder voorbehoud van een definitief akkoord tussen de partijen en na goedkeuring door de bevoegde concurrentieautoriteiten. De financiƫle modaliteiten van de transactie werden niet bekendgemaakt.

Solvay had eerder al laten weten dat er gesprekken werden gevoerd met K+S over zijn belang van 38 procent in esco.

De joint venture esco werd in 2001 opgezet om de productie- en verkoopactiviteiten van kristallijn zout samen te brengen dat Solvay en K+S aan externe klanten toeleverden voor toepassingen als menselijke consumptie, veevoeder, gladheidsbestrijding of waterontharding. De Solvay-groep behield de zoutproductie voor eigen verbruik. Derhalve valt. De productie valt dan ook buiten het kader van de transactie.

De verkoop van zout aan derden op de 'vrije' markt behoort volgens Solvay niet tot zijn kernactiviteiten van Solvay. Het is een bijkomstige activiteit naast Solvay's zoutproductie voor eigen verbruik, die goed is voor ongeveer 85 procent van zijn totale zoutproductie en gebruikt wordt in de natriumcarbonaat- en elektrolyseprocessen van de Groep.

K+S, daarentegen, verkoopt zijn totale zoutproductie aan derden. Esco heeft 15 productie- en verkoopsites in Duitsland, Nederland, Belgiƫ, Frankrijk, Spanje en Portugal. De groep produceerde in 2002 5,1 miljoen ton zout en was daarmee de grootste zoutproducent in Europa. Er werken 1.370 mensen, waarvan 1.000 in Duitsland. Het hoofdkwartier is gevestigd in Hannover.

Esco boekte in het eerste halfjaar een bedrijfswinst (EBIT) van 28,7 miljoen euro, een stijging van 15 procent tegenover de 25 miljoen euro in de eerste helft van 2002. De omzet steeg in de eerste zes maanden met 6 procent tot 179,5 miljoen euro. In 2002, het eerste werkjaar, haalde esco een omzet van 330 miljoen euro en een EBIT van 37,5 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud