Solvay verwacht tweecijferige winstgroei in 2002

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische chemie- en farmagroep Solvay verwacht dit jaar een groei van de netto courante winst met minstens 10%. Dat zei voorzitter Alois Michielsen op een persconferentie na de algemene vergadering van de groep. Ook de winst per aandeel zou minstens met 10% moeten toenemen.

"We konden nog niet eerder vooruitzichten geven, omdat de overname van Ausimont niet volledig was afgerond", zei Michielsen. De Italiaanse fluorspecialist Ausimont wordt vanaf het begin van het jaar geconsolideerd. "Zonder Ausimont zou ik voorzichtiger zijn, alhoewel het begin van het jaar sowieso goed was. De kunststoffen doen het zeer goed, terwijl we vorig jaar nog met sterke verliezen in Argentinie werden geconfronteerd".

Op de algemene vergadering merkte de voorzitter op dat de marktsituatie voor pvc beter is dan vorig jaar. "De prijzen zijn sterk gestegen, maar de prijzen van de grondstoffen ethyleen en chloor zijn ook de hoogte ingegaan. De evolutie van pvc na de zomer zal afhangen van de algemene economie, maar ondertussen hebben we de inkomsten al op zak", zei hij.

Michielsen merkte wel op de zeer positieve berichten over een algemeen economisch herstel niet te begrijpen: "er is inderdaad groei, maar deze blijft vooral in Europa laag. Zo is er geen herstel van de Duitse bouwindustrie. In de VS staat de economie er beter voor, maar euforisch ben ik niet." Gelijkaardige geluiden zijn ook bij veel andere bedrijven te horen.

De topman stelde dat de divisies voor farma en specialiteiten dit jaar samen voor twee derden van de bedrijfswinst zorgen. Ondertussen onderhandelt Solvay met verschillende kandidaat-kopers voor zijn drie activiteiten die het moet verkopen om Ausimont te kunnen overnemen. Michielsen verwacht de verkopen voor het einde van het jaar te kunnen afronden.

In de farmadivisie wordt veel verwacht van Cilansetron. Dat middel tegen diaree wil Solvay in 2004 in de VS lanceren, na goedkeuring van de Food and Drug Administration. "Op kruissnelheid zal het middel verkopen van minstens EUR 250 miljoen halen. Sommigen verwachten dat het een nieuwe blockbuster wordt, maar daarvoor is het nog veel te vroeg."

Alois Michielsen legde ook uit dat het anti-depressivum Luvox, dat van de Amerikaanse markt werd gehaald, weer wordt geintroduceerd om het imago van Solvay in de VS te vrijwaren. "De verkopen van Luvox in de VS zijn zeer sterk teruggevallen, maar de dokters en patienten vragen dat we het middel opnieuw leveren." Luvox werd om administratieve redenen van de markt gehaald.

De algemene vergadering van Solvay benoemde Jean-Martin Folz, directeur-generaal van de Peugeot Citroen-groep, tot lid van de raad van bestuur. Ook Jean van Zeebroeck werd benoemd tot lid van de raad van bestuur. Van Zeebroeck is secretaris-generaal bij de Owens Corning Group.

Vanaf 1 januari 2003 zal Solvay resultaten volgens de IAS-boekhoudnormen publiceren en met kwartaalresultaten uitpakken.

De toespraken van de voorzitters kan u hier downloaden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud