Solvus betaalt EUR 12 mln voor Kliq-belang

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische uitzend- en HR-dienstengroep Solvus betaalde EUR 12 miljoen voor het 30%-belang in de reintegratie- en preventiedivisie van Kliq. "Kliq wordt het belangrijkste dossier voor dit jaar", zei Solvus-topman Michel Van Hemele in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn. Op 30 september 2002 heeft Solvus het recht om het belang in Kliq op te voeren tot 51%.

"30 september wordt een scharniermoment in het Kliq-dossier", zei Van Hemele. Op dat moment moet Solvus immers beslissen of de investering in de Nederlandse reintegratiemarkt wordt voortgezet. "We zijn van plan die optie ook te lichten, behalve als er een aantal dingen gebeuren", verduidelijkte de Solvus-topman. De investering, waaraan een prijskaartje van EUR 15 miljoen hangt, zal bijvoorbeeld niet doorgaan indien de peilers van het businessplan fundamenteel gewijzigd zijn, de reglementering voor de reintegratiemarkt veranderd is of zal veranderen of als de objectieven niet gehaald zijn.

Indien de optie voor het extra belang van 21% gelicht wordt, is Solvus volgens Van Hemele verplicht om in 2006 de resterende 49% over te nemen van de overheid. De prijs voor dit belang wordt bepaald in functie van de gemiddelde bedrijfswinst die in de boekjaren 2004 en 2005 wordt gerealiseerd.

Deze getrapte constructie heeft volgens Van Hemele het voordeel dat Solvus tegen een bijzonder lage prijs de Nederlandse reintegratiemarkt kan betreden en dat door de optie op 30 september het financieel risico slechts EUR 12 miljoen bedraagt. "Wat belangrijker is natuurlijk, is onze reputatie die we hierbij op het spel zetten", zei Van Hemele. Hij vergelijkt het Kliq-dossier met de overname van Content, al is "de uitdaging nu veel groter. Het is een financieel zeer goede deal en het is nu aan ons om de bedrijfswinst te dynamiseren".

Van Hemele merkt verder op dat de slagkracht van Solvus een stuk groter is dan ten tijde van de Content-overname. "De onderhandelingen over de overname zijn al enkele maanden bezig. In die tijd hebben we een aantal aanwervingen gedaan en bovendien sturen we een team van onze eigen organisatie op Kliq af", klinkt het.

Dat Solvus nog heel wat werk aan de winkel heeft bij Kliq mag onder meer blijken uit de cijfers. Over 2001 slikte Kliq een verlies van EUR 24 miljoen op een omzet van EUR 226 miljoen. Voor het eerste halfjaar wordt op een verlies van EUR 5 miljoen gerekend. Van Hemele haast zich evenwel om er aan toe te voegen dat Kliq pas op 1 juli wordt geconsolideerd. Bovendien beschikt Kliq NV over een snoepkas van EUR 70 miljoen voor de financiering van mogelijke probleemdossiers. Eén daarvan is volgens Van Hemele de IT-divisie.

De participatie van Solvus in Kliq past in de strategie van de groep om het belang van de algemene uitzendactiviteit in de omzet te verminderen. In 2001 was 68% van de omzet nog afkomstig van algemene uitzendarbeid en 20% van gespecialiseerde uitzendarbeid. "In 2002 zal nog slechts 59% van onze omzet uit algemene uitzendarbeid gerealiseerd worden. Ons streefdoel is om dit cijfer tegen 2005 verder terug te dringen tot 50%, maar ik denk dat we dit cijfer eerder zullen halen", zei Van Hemele.

Steven Vandenbroeke

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud