Solvus lijdt EUR 10,5 miljoen nettoverlies in eerste jaarhelft

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische uitzendgroep Solvus rapporteerde over de eerste jaarhelft een nettoverlies van EUR 10,5 miljoen, tegenover een winst van EUR 4,5 miljoen een jaar eerder. Per aandeel is dat een verlies van EUR 0,4. Voor afschrijving van goodwill komt het verlies per aandeel op EUR 0,2, in vergelijking met een winst per aandeel van EUR 0,5 vorig jaar. Dat meldt Solvus in een persbericht.

De cijfers zijn slechter dan analisten hadden verwacht. Gemiddeld mikten de analisten op een winst per aandeel voor afschrijving van goodwill van EUR 0,2. De omzet over de eerste jaarhelft kwam uit op EUR 691,9 miljoen, tegen 719,6 miljoen een jaar eerder. Dat is een daling met 3,8%.

Analisten hadden gemiddeld gerekend op een omzet van EUR 701,5 miljoen.

De resultaten over de eerste jaarhelft werden negatief beinvloed door buitengewone kosten ten belope van EUR 1,7 miljoen. Dit is het saldo van eenmalige herstructureringskosten ten belope van EUR 4,3 miljoen en een uitzonderlijke opbrengst van EUR 2,6 miljoen.

Binnen de algemene uitzenddivisie werd in Nederland een daling van de omzet met 7,5% opgetekend. Door de moeilijke marktomstandigheden stonden ook de marges onder druk. Om de situatie het hoofd te bieden sloot Solvus 15 kantoren en werden 50 banen (voltijdse equivalenten) geschrapt. In Belgiƫ en Frankrijk boekte Solvus een omzetstijging van respectievelijk 1,5% en 5,5%. Ook de brutomarges zaten in de lift. In Duitsland en Zwitserland boekte Solvus met omzetdalingen van respectievelijk 11% en 30,6% verlies. De groep nam maatregelen om de verliezen fors te verminderen.

De omzet uit gespecialiseerde uitzendarbeid daalde in de eerste jaarhelft met 19%. Het leeuwendeel daarvan komt op rekening van de Nederlandse activiteiten waar Content een volumedaling van 20% moest slikken. Er werden 3 kantoren gesloten en 100 banen (voltijdse equivalenten) geschrapt.

De netto schuldpositie van Solvus bedroeg op het einde van het eerste halfjaar EUR 279 miljoen, tegen EUR 276 op het einde van de eerste helft vorig jaar. Die lichte stijging is volgens Solvus toe te schrijven aan afgenomen winstgevendheid en het feit dat de effecten van de doorgevoerde kostenreducties maar ten dele zichtbaar zijn. Vanaf de tweede jaarhelft verwacht de groep een daling van de netto schuld. Vanaf dan moet de impact van het kostenreductieprogramma beter zichtbaar worden. De kosten zouden op het einde van haar 10% lager moeten liggen dan een jaar eerder. In totaal werden 50 vestigingen gesloten en sneuvelden 300 voltijdse equivalenten.

Solvus zegt dat het nog geen herstel van de uitzendmarkt is gewaar geworden. In de tweede jaarhelft zal de groep bijkomende kostenbesparingen implementeren.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 3 2860372; fax: +32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud