Spaanse toerisme tweede jaar op rij achteruit

Het aantal toeristen dat Spanje aandoet is in 2009 voor het tweede jaar op rij gedaald. In totaal ontving het land 52 miljoen toeristen, 8,7 procent minder dan in 2008.

(tijd) - Dat brengt het aantal toeristen op het niveau van 2003. Dat maakte Joan Mesquida Ferrando, staatssecretaris voor Toerisme, vandaag bekend op een persconferentie.

Volgens Mesquida is de terugval voornamelijk te wijten aan de tragere economische groei van de drie belangrijkste aanleveraars van toeristen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Voor het VK komt daar nog de daling van het pond tegenover de euro bovenop.

Mesquida verwacht dat de terugval van het  aantal toeristen de komende maanden verder zal afnemen.  Het economische herstel in Frankrijk en Duitsland zou daartoe bijdragen. Voor beide landen worden in 2010 groeicijfers van boven de 1 procent verwacht.

Volgens het Instituto Nacional de Estadística (INE), het nationale statistiekbureau van Spanje, werkte in het derde kwartaal van 2009 zo'n 2,25 miljoen Spanjaarden of 12 procent van de actieve bevolking in het toerisme. De werkloosheid in de sector ligt met 12,9 procent onder het nationale gemiddelde (17,9 procent).

Het binnenlandse toerisme zat in 2009 wel in de lift. De Spanjaarden namen in totaal 174 miljoen vluchten, een stijging van 3,3 procent ten opzichte van 2008.

KDJ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud