Spoormans en Flandrex vormen groep met Cehave en Veenhuizen

De kippenslachterij Spoormans van Aveve, de groep Flandrex uit Moeskroen en de Nederlandse groepen Cehave en Veenhuizen onderhandelen om hun kippenactiviteiten te bundelen. De samenwerking kan tot een fusie leiden.

(tijd) De partners halen samen een jaaromzet van 250 miljoen euro. Ze worden de grootste in kippenvlees in de Benelux na de fusiegroep Pingo Poultry/Plukon Royale.

De vier betrokken partijen richten samen een holding op waarin ze een gelijke participatie nemen. Die nieuwe holding beschikt dan over de kippenslachterijen van Flandrex in Moeskroen en in het Nederlandse Asten, over de kippenslachterij van Spoormans Pluimveeproducten in Temse en over de fileerbedrijven van Veenhuizen/Hummel in Nijkerk, Staphorst en Barneveld. De vier partijen willen hun onderhandelingen tegen december dit jaar afronden. De eventuele samenwerking moet nog wel de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten in de betrokken landen en van Europa en van de raden van bestuur van de betrokken partijen. De samenwerking kan later tot een fusie leiden, zegt Paul De Leu, de financieel directeur van Aveve.

Het gaat om de twee grootste kippenslachterijen in België. Flandrex, een privé bedrijf eigendom van de gebroeders De Brabander, slacht 900.000 kippen per week. De groep Spoormans slacht in Temse elke week 450.000 kippen. Spoormans is een 100 procent dochter van de groep Aveve en behoort tot de groep Boerenbond uit Leuven. Cehave is een coöperatie van 5.300 Nederlandse boeren, actief in diervoeding. Veenhuizen/Hummel is een groep van uitsnijderijen van kippenvlees met drie locaties, waar 180 mensen werken. Flandrex en Veenhuizen/Hummel werken nu al samen. Al die bedrijven voeren het grootste deel van hun productie uit. Vooral het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zijn de grote afzetgebieden. Zij hopen dat ook de Oost-Europese markten en Rusland terug opengaan. Flandrex is de grootste speler in het kwartet met 102 miljoen euro omzet en 200 werknemers in België en Nederland samen. De groep Spoormans Pluimveeproducten haalde in 2005 een omzet van 54 miljoen euro met 71 werknemers. Veenhuizen/Hummel realiseert 93 miljoen euro met 180 medewerkers. De Nederlandse groep Cehave Landbouwbelang oefent een brede waaier van landbouwactiviteiten uit, telt 1.600 medewerkers en haalt 700 miljoen euro omzet. In dit verhaal is Cehave enkel betrokken met speciale voeders voor kippen.

Vogelgriepvirus

De kippensector heeft de afgelopen jaren zwaar geleden onder opeenvolgende crisissen. Sinds 2000 heeft de Europese sector af te rekenen met goedkope invoer van kippenvlees uit Brazilië en uit Thailand. Dit betekent nog altijd een permanente druk op de prijzen. Daar kwamen dan enkele ziektes in de sector bovenop. Ook de Aziatische vogelgriepvirus (H5N1) drukte nog in maart dit jaar zwaar op de sector in Europa. De volumeverkoop in die periode daalde met 30 procent, zodat de slachterijsector met een overcapaciteit werd geconfronteerd. Veel kippenvlees werd toen ingevroren en die voorraden zijn nog altijd niet verkocht, zeggen waarnemers in de sector. De prijs van het minder kwaliteitsvol vlees zoals van soepkippen evolueerde in die periode zelfs naar zero. Nu schommelt de prijs van kip af/slachterij rond 0,76 euro per kg, dat is net boven de productiekosten van 0,7 euro per kg.

De samenwerking is ook een antwoord op de consolidatie in de sector in de Benelux. Die werd in juni 2005 ingezet met de verkoop van Pingo Poultry, een dochter van de Nederlandse groep Nutreco aan Plukon Royale, een onderdeel van de Royal Cebeco Group. Die fusiegroep met slachterijen in België (Maasmechelen) en in Nederland is goed voor een wekelijks slacht-ritme van 2,7 miljoen kippen. De samenwerking laat ook toe beter in te gaan op offertes van grote klanten als de warenhuizen.

VDB

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud