Staking bij Bekaert Hemiksem verlengd tot woensdag

(tijd-nieuwslijn) - De werknemers van de vestiging van de staaldraad- en staalkoordproducent Bekaert in Hemiksem verlengen hun staking tot en met woensdag. Donderdag hervatten ze het werk, maar ze gaan wel door met prikacties. Dat zegt secretaris Rik Desmet van de socialistische vakbond ABVV aan Tijd-Nieuwslijn.

Met de staking reageren de werknemers op de aankondiging van Bekaert dat het in Hemiksem 85 banen wil schrappen. Die aankondiging gebeurde vorige week donderdag op een ondernemingsraad.

Dinsdag om 13 uur is er een eerste contact voorzien tussen de directie van Bekaert en de vakbonden in het kader van de wet-Renault. Die voorziet in een eerste fase van informatie en consultatie van de sociale gesprekspartners over de voorgenomen herstructureringen en het daaruit voortvloeiend collectief ontslag. Pas na die eerste fase zullen onderhandelingen opgestart worden over het uitwerken van een sociaal plan.

'Wij zullen dinsdag voorstellen de eerste fase meteen af te sluiten, en vanaf donderdag te onderhandelen over een sociaal plan', voegt Desmet er aan toe.

Bekaert kondigde vorige week donderdag aan dat het 85 banen schrapt in Hemiksem en 125 in Lanklaar. In Hemiksem werken momenteel 382 mensen en in Lanklaar 277.

In Lanklaar wordt er niet gestaakt. Volgens Rik Desmet is er daar al een grote tijdelijke werkloosheid, zodat het niet gemakkelijk is acties te organiseren.

In Hemiksem worden twee productielijnen voor laagkoolstofdraden stopgezet. De vestiging wordt volgens de directie van Bekaert geconfronteerd met een toegenomen druk op de verkoopprijzen in West-Europa, door de invoer vanuit landen zoals Rusland, Zuid-Afrika, Oekraïne, China, Israël, Turkije en Roemenië. Ook verhuizen een aantal Bekaert-klanten hun productie-activiteit naar Centraal-Europa en Azië, waar ze zich lokaal willen bevoorraden.

Ook in Lanklaar verhuizen klanten meer en meer naar Centraal-Europa, waar ze lokaal bevoorraad willen worden. Door de hevige concurrentie staan de verkoopprijzen onder druk terwijl de productieprijs in West-Europa stijgt. De vestiging in Lanklaar levert staalkoordproducten voor de versteviging van banden. Bekaert heeft een fabriek gebouwd in Slowakije en een andere overgenomen in het kader van de structurele marktveranderingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud