Staking bij Sappi tegen hersturctureringsplan

De werknemers bij papierproducent Sappi in Lanaken zijn maandagmorgen in staking gegaan tegen het herstructureringsplan dat de directie van Sappi in het kader van een Europese besparingsoperatie in haar vestiging in Lanaken wil doorvoeren.

(belga) Volgens dat plan moeten er 123 banen geschrapt worden.

De werknemers van de technische controle werden maandagmorgen over de stand van zaken ingelicht tijdens een informatievergadering. Daar werd unaniem beslist om opnieuw in staking te gaan. De werknemers legden vorige week woensdag al voor 24 uur het werk neer nadat de directie het herstructureringsplan bekendmaakte. De dag nadien hielden de werknemers acties op de werkvloer.

Hoewel de bonden eerder aangekondigd hadden dat er geen acties zouden volgen tot 18 juli, hebben ze nu toch voor een staking geopteerd om de directie duidelijk te maken dat het vooropgestelde aantal werknemers dat moet afvloeien, voor hen onbespreekbaar is, zo zegt vakbondssecretaris jan Staal van het ABVV.

Directie en vakbonden zitten op 18 juli voor een eerste keer bijeen om te bespreken op welke manier het aantal naakte ontslagen tot een minimum beperkt kan blijven en op welke manier dat moet gebeuren.

Federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven (sp.a) brengt in dit verband morgen/dinsdag een bezoek aan Sappi. Het bezoekt kadert in de vraag van de directie om een uitzondering toe te staan op de vervangingsplicht bij de bruggepensioneerden.

Bij Sappi werken momenteel zowat 700 mensen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud