Stijgende vraag naar diamant helpt De Beers aan recordwinst

(belga) - De Beers, het grootste diamantbedrijf ter wereld, heeft het voorbije jaar een recordomzet geboekt. De winst steeg met 11 procent. De Beers kon profiteren van het lage aanbod aan steentjes om zijn prijzen op te drijven.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf realiseerde in 2005 een nettowinst van 554 miljoen dollar (462 miljoen euro). De winst ligt 11 procent hoger dan het jaar voordien. De omzet klokte af op 6,54 miljard dollar (5,46 miljard euro), wat 15 procent meer is dan in 2004. De omzet bleef wel onder de verwachtingen van analisten.

De prijs voor ruwe diamant is de laatste drie jaar met maar liefst een derde gestegen, omdat het aanbod de vraag niet kan volgen. Vooral in China en India willen meer mensen diamanten, en dat stuwt de prijs de hoogte in. Ook in de VS, die traditioneel de helft van de mondiale diamantmarkt beheerst, blijft de vraag hoog.

De Beers verwacht dat in 2006 de omzet aan hetzelfde tempo zal groeien als vorig jaar, hoewel de eerste contracten toch maar 'gematigd' waren. Analisten wijzen ook op de hogere rente in de VS, die de vraag daar wel eens zou kunnen temperen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud