Stroombeurs Belpex verhandelt elektriciteit vanaf tweede kwartaal 2006

(tijd-nieuwslijn) - De elektriciteitsbeurs Belpex start in het tweede kwartaal van 2006 met het verhandelen van elektriciteit die de volgende dag moet worden geleverd. Belpex, waarin netbeheerder Elia een belang heeft van 70 procent, had eerder aangekondigd dat het deze handel zou opstarten in het begin van 2006.

Belpex zal wel al vanaf 1 januari 2006 optreden als tussenpersoon bij de veiling van virtuele capaciteit (VPP) van stroomproducent Electrabel.

Electrabel had er in juli 2003 mee ingestemd gedurende een overgangsperiode tot 2008 1.200 megawatt ter beschikking te stellen door de veiling van virtuele capaciteit. Deze veilingen zullen voortaan door Belpex worden georganiseerd.

De eigenlijke handel, het verhandelen van elektriciteit die de volgende dag moet worden geleverd, start pas in het tweede kwartaal van 2006. Tegelijkertijd zal Belpex gekoppeld worden aan de bestaande elektriciteitsbeurzen APX en Powernext. Dat gebeurt om de liquiditeit op de markt te ondersteunen en het gebruik van dagelijkse interconnectiecapaciteit op de grenzen te bevorderen.

Tijdens het eerste jaar, zal Belpex zich concentreren op het aanbieden van VPP-diensten en op het verhandelen van elektriciteit die de volgende dag moet worden geleverd. In een later stadium zal Belpex ook nog andere producten introduceren.

De beheerder van het hoogspanningsnet Elia is met een belang van 70 project meerderheidsaandeelhouder van Belpex. De Nederlandse energiebeurs APX, de Franse tegenhanger Powernext en de Nederlandse beheerder van het hoogspanningsnet TenneT hebben elk 10 procent van Belpex in handen. De Franse beheerder van het hoogspanningsnet RTE overweegt 10 procent van de participatie van Elia in Belpex over te nemen.

Op Belpex zullen aankoop- en verkooptransacties van elektriciteit rechtstreeks, maar anoniem, afgesloten worden tussen de marktdeelnemers. In de praktijk betekent het dat deelnemers aankoopbiedingen en verkoopbiedingen zullen indienen (samen met prijs- en volumelimieten voor elk uur van de volgende dag) voor een vooraf bepaalde afsluitingstijd de dag voor de effectieve levering. Op de sluitingstijd zal Belpex de 'fixing' van de markt uitvoeren.

Belpex organiseert op 1 december een 'bidders conference' om zijn VPP-diensten bekend te maken. Op 12 januari 2006 wordt een conferentie georganiseerd over de day-ahead trade.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud