Stroomproducent SPE komt in buitenlandse handen terecht

(tijd) - Centrica en Gaz de France (GDF) hebben de overname van de Belgische stroomproducent SPE afgerond. De Britse en de Franse gasgroep nemen via Segebel, een 50/50 joint venture, een belang van 51 procent in SPE. De Vlaamse energieleverancier Luminus wordt een dochter van SPE. De vorige eigenaars van SPE behouden een minderheidsbelang van 49 procent en incasseerden 390 miljoen euro.

De overname van SPE betekent niet enkel een verandering van controle bij de op een na grootste Belgische stroomproducent. De elektriciteitsleverancier Luminus en de kleinere Luikse aardgasverdeler ALG Négoce worden volle dochters van SPE. Daardoor kreeg SPE, dat sterk stond in de stroomproductie maar weinig klanten telt, een stevige klantenportefeuille. Ook voor Luminus is de samensmelting een goede zaak. De energieleverancier heeft een groot aantal klanten, maar kampt met druk op zijn marges omdat het geen eigen productiecapaciteit bezit.

De liberalisering van de energiemarkten zette enkele jaren geleden een hertekening van de sector in gang. SPE en Electrabel domineerden jarenlang samen de Belgische elektriciteitsproductie. Maar de liberalisering maakte een einde aan die duopoliepositie. De samenwerking van SPE met een sterke industriële partner stond in de sterren geschreven. Voor een buitenlandse speler is een samenwerking met SPE de enige mogelijkheid om substantiële productiecapaciteit te verwerven op een markt die gedomineerd wordt door Electrabel. SPE koos Electricité De France (EDF) in 2001 als partner, maar de Franse elektriciteitreus trok zich twee jaar later om onduidelijke redenen terug. Vorig jaar begon SPE opnieuw de zoektocht naar een partner. Begin dit jaar werden exclusieve onderhandelingen aangeknoopt met Centrica en Gaz de France. Eind juni bereikten de partijen een akkoord en eerder deze maand keurden de Europese mededingingsautoriteiten de operatie goed.

Het aandeelhouderschap van SPE bestaat uit een kluwen van gemeentelijke holdings en bedrijven uit de invloedssfeer van de gemeenten. De grootste aandeelhouder is de holding Publilec, gevolgd door de bank Dexia, de Waalse investeringsmaatschappij Socofe en de Vlaamse Energieholding (VEH). De verzekeraar Ethias heeft een kleine participatie. De grootste aandeelhouders van Publilec zijn het Luikse elektriciteitsbedrijf Socolie, de West-Vlaamse intercommunale WVEM, de stad Gent en Seraing. De VEH overkoepelt vier Vlaamse intercommunales (VWEM, Interelectra, PBE en IVEG) en de financiële groepen Ethias, Dexia, KBC, Auxipar en P&V.

SPE wordt gewaardeerd op 760 miljoen euro. Bij de inbreng van Luminus in SPE werd de Vlaamse stroomleverancier op 207 miljoen euro gewaardeerd. De totale waarde van SPE is dus een klein miljard euro. De verkopende aandeelhouders houden 390 miljoen euro aan contanten over.

De stroomleverancier Luminus en de Luikse aardgasverdeler ALG Négoce worden via een aandelenruil ingebracht in SPE. Zij worden volle dochters van de stroomproducent, naast de stroomleverancier Citypower die vorig jaar werd overgenomen. Luminus was voor de helft in handen van Centrica. De zuivere intercommunales bezaten de rest. ALG Négoce was een 50/50 joint venture tussen GDF en de Luikse intercommunale ALG. Naast de inbreng van die activiteiten, heeft SPE ook akkoorden voor de overname van klanten van enkele zuivere Waalse intercommunales.

De participaties die SPE aanhield in onder meer de hoogspanningsnetbeheerder Elia en de luchtvaartgroep SN Airholding werden afgesplitst in de holding Publipart. Die belangen blijven eigendom van de historische SPE-aandeelhouders.

De energiegroep is de op een na grootste stroomproducent van het land, met een productievermogen van 1.700 megawatt. Electrabel heeft 13.000 megawatt. De totale Belgische productiecapaciteit bedroeg eind vorig jaar 15.677 megawatt. De groep heeft een marktaandeel van iets meer dan 10 procent op de Belgische elektriciteitsmarkt. In Vlaanderen is dat ruim het dubbele, dankzij de 800.000 klanten (600.000 voor elektriciteit en 200.000 voor gas) van Luminus. Het verruimde SPE heeft ruim 850 werknemers in dienst.

Luc Sterckx, de voormalige topman van het chemiebedrijf Oleon, wordt de nieuwe gedelegeerd bestuurder van SPE. Sterckx zal een managementteam leiden dat bestaat uit een aantal managers van SPE, Luminus en de nieuwe aandeelhouders GDF en Centrica. De precieze samenstelling is nog niet volledig vastgelegd. De financieel directeur, Bruno Van Loocke, komt van buiten de sector. Hij was voorheen actief bij Sabena Technics. Jacques Vandebosch (PS), de burgemeester van Seraing en bestuurder bij SPE, wordt de nieuwe voorzitter van de stroomproducent.

SPE gebruikt zijn eigen naam als merk op de markt voor grote bedrijven. Met het vorig jaar overgenomen Citypower is SPE als prijsbreker actief op de markt voor gezinnen en kleine bedrijven. Citypower was tot voor kort een concurrent van Luminus, de standaardleverancier bij vier op de vijf Vlaamse gezinnen. Luminus is een bekende merknaam, maar is volgens recente studies een van de duurdere leveranciers. Hoe die merken worden ingezet, moet het nieuwe managementcomité beslissen. De mensen, de organisatie, de strategie en de merken- en prijzenpolitiek zijn belangrijke elementen van het nieuwe businessplan, dat de volgende maanden wordt opgesteld.

23924308

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud