Succes Toyota mogelijk stimulans voor alliantie Renault-Nissan met GM

Vorige week besliste Carlos Ghosn, de topman van zowel Renault als Nissan, om gesprekken op te starten over een alliantie met General Motors (GM) om de kosten voor ontwikkeling en productie te drukken.

(belga) De echte reden voor de toenadering zou wel eens de gemeenschappelijke vijand Toyota kunnen zijn.

Het Japanse Toyota, naar marktwaarde 's werelds grootste autobouwer, breidt momenteel stevig uit terwijl GM en Ford Motor Company, de nummers twee en drie, fabrieken sluiten en banen schrappen. Dit jaar zal Toyota gemiddeld 1,3 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) uitgeven per maand om minstens zes fabrieken te bouwen.

"Toyota is zo dominant in de wereldwijde automarkt en groeit zo snel en zo constant, dat geen enkele concurrent hem kan bijhouden", stelt analist Atsushi Osa van Sumitomo Mitsui Asset Management. "Ghosn kan als doel hebben de activa van GM te gebruiken tegen Toyota."

Zo zou de topman de ongebruikte capaciteit van de GM-fabrieken in Noord-Amerika kunnen gebruiken om de productie van auto's en vrachtwagens op een goedkope manier te verhogen. GM wil er tegen 2008 twaalf vestigingen sluiten. Samen met de vrij sterke positie van GM op opkomende markten zoals China, is dit volgens Amir Anvarzadeh van KBC Financial Products in Londen, "de enige uitermate belangrijke aantrekkingskracht van GM".

Een alliantie zou Ghosn voorts nog helpen om de torenhoge kosten voor de ontwikkeling van nieuwe technologie te delen, en om de opkomst van Toyota in Europa af te weren. In Europa steeg het marktaandeel van Toyota in de eerste vijf maanden van dit jaar met 0,2 procent tot 5,7 procent, Renault zag zijn aandeel dalen met 1,1 procent tot 8,9 procent.

De gesprekken tussen de autoconstructeurs komen er op vraag van de invloedrijke aandeelhouder Kirk Kerkorian. Die vindt dat GM ondermaats presteert en pleitte daarom voor een alliantie met Renault-Nissan. Ghosn kreeg op 3 juli de toestemming om verkennende gesprekken op te starten, bij GM kreeg topman Rick Wagoner op 7 juli het fiat van de raad van bestuur. Volgens bronnen zouden Renault en Nissan een gezamenlijk aandeel van 20 procent in GM kopen.

Anonieme bronnen berichtten vorige week dat Wagoner en Ghosn elkaar op 14 juli zullen ontmoeten.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud