Suez-GDF mag EU-fiat verwachten

De Europese Commissie keurt tegen 17 november wellicht het fusieproject tussen Suez en Gaz de France (GDF) goed. Op weg naar een Europees fiat voor hun fusieproject plooiden de twee energiegroepen zich volledig naar de EU-eisen.

(foto belga) Het verzet tegen de geplande fusie blijft intussen aanhouden.

(tijd) - EU-Commissielid voor Concurrentie Neelie kroes dwong woensdagavond zelf de ultieme toegevingen af.

De Europese Commissie had op 18 augustus ernstige bezwaren gemaakt bij de fusie tussen Suez en GDF. Europa eiste serieuze desinvesteringen op de Belgische gas- en elektriciteitsmarkt, en op de Franse gasmarkt.

Woensdag net voor middernacht dienden Suez en GDF bij de EU-Commissie vijf oplossingen in om tegemoet te komen aan de EU-bezwaren. Die toegevingen zijn grondig overlegd met de Commissie. Pas woensdagavond kon Neelie Kroes Suez en GDF tot bijkomende desinvesteringen op de Belgische gasmarkt dwingen.

Fluxys

Het opvallendste voorstel is de splitsing van de beheerder van het Belgische gasnet Fluxys in drie afdelingen. Twee zouden instaan voor het beheer en de commercialisering van het Fluxys-netwerk en zouden niet meer worden gecontroleerd door Suez. Een derde tak beheert onder andere de LNG-opslagplaats in Zeebrugge. Daarin behoudt Suez een meerderheid.

Suez en GDF stellen ook voor een nieuwe onderneming op te richten waarin de contracten met industriële klanten van aardgasverdeler Distrigas worden ondergebracht. Die nieuwe groep zou later worden verkocht, zodat ook hier een nieuwe speler op de markt komt.

Het derde voorstel, de verkoop van het GDF-belang van 25,5 procent in de Belgische stroomgroep SPE, was verwacht. De Britse energiegroep Centrica herhaalde gisteren geïnteresseerd te zijn om dat belang over te nemen.

Suez en GDF willen tevens een deel van hun gasbevoorrading in Frankrijk en België ter beschikking stellen door middel van een veiling. Ten slotte geven de twee energiebedrijven aan de energienetwerken van GDF-dochter Cofathec te willen verkopen. Cofathect levert verwarmingsdiensten aan lokale overheden.

Pax electrica

Premier Guy Verhofstadt reageert positief. 'We zijn best tevreden met het onderhandelde resultaat, maar in bilaterale gesprekken met Suez-GDF willen we de Belgische elektriciteitsmarkt verder openbreken', zei Didier Seeuws, de woordvoerder van Verhofstadt.

Het is de bedoeling te gaan naar een nieuwe Pax Electrica, waarbij de doelstelling is drie grote spelers toegang te bieden tot de Belgische energiemarkt. Naast Suez-Gaz de France wordt gedacht aan het Britse Centrica en het Duitse E.ON.

PS/WVDV/KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud