Suez verhoogt halfjaaromzet met 10,2 procent

De Franse energie- en nutsgroep Suez, het moederbedrijf van Electrabel, heeft in de eerste helft van het jaar een omzet van 22,4 miljard euro gerealiseerd. Dat is 10,2% meer dan de 20,23 miljard euro die het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar realiseerde. Dat meldt Suez in een persbericht.

(tijd) De interne groei op vergelijkbare basis bedroeg 9,5%. De groeicijfers liggen boven Suez' eigen doelstelling van 4 tot 7 procent, maar liggen iets onder de verwachtingen van analisten. Die hadden een gemiddelde omzetgroei van 11,8% in het vooruitzicht gesteld.

Suez Energy Europe boekte in de eerste zes maanden van het jaar een omzet van 8,39 miljard euro, een stijging met 19,1% ten opzichte van de 7,04 miljard euro die in de eerste helft van 2005 werd gerealiseerd.

De elektriciteitsverkoop kende in de eerste jaarhelft een interne groei van 18,4% en bedraagt 4,888 miljard euro. Volgens Suez is de stijging een gevolg van de algemene klim van de marktprijzen. Die vloeit op zijn beurt voort uit de duurdere fossiele brandstoffen en uit de toename van de verkochte volumes buiten de Benelux.

De gasverkoop van Electrabel dikte aan met 11,3%. Die stijging is volgens Suez vooral te danken aan de strengere weersomstandigheden in de eerste jaarhelft. De impact van de omzetstijging werd echter getemperd door de dalende marktaandelen in Belgie. Bij Distrigas steeg de verkoop aan distributeurs, opnieuw een gevolg van de koude winter. Toch boekt Distrigas over het algemeen een lichte interne daling van 1%, wat voornamelijk het gevolg is van de sterke terugval van de verkoop van LNG en een lagere verkoop aan elektriciteitscentrales buiten de groep.

Suez Energy International (SEI) draaide in de eerste zes maanden van het jaar een omzet van 3,058 miljard euro, 10,3% meer dan vorig jaar. Volgens Suez is de omzetgroei te danken aan "het commercieel dynamisme van SEI in een internationale omgeving met een sterke economische groei". Ook de prijsstijgingen, gekoppeld aan de verlaging van de capaciteitsreserves voor de elektriciteitsproductie in verscheidene markten en de stijging van de brandstofprijzen droegen bij aan deze omzetstijging.

Voor Suez Energy Services kwam de halfjaaromzet voor 2006 uit op 5,362 miljard euro. Dat is een stijging met 4,0% tegenover de eerste helft van 2005. Milieupoot Suez Environnement realiseerde een omzet van 5,543 miljard euro in het eerste halfjaar, 4,4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud