Systemat boekt teleurstellend resultaat

(tijd-nieuwslijn) - De informaticadienstengroep Systemat heeft in 2005 een nettoverlies geleden van 4,85 miljoen euro tegenover een verlies van 0,3 miljoen euro een jaar eerder. De omzet en ook het bedrijfsresultaat stellen teleur. Voor 2006 verwacht Systemat opnieuw winst te maken terwijl de omzet verder zal dalen. Een dividend komt er dit jaar nog niet.

De omzet daalde vorig jaar met een derde tot 179,6 miljoen euro. Het bedrijfsverlies (ebit) liep op tot 5,3 miljoen euro terwijl in 2004 nog een positief cijfer van 1,3 miljoen euro werd opgetekend. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde 2,5 miljoen euro onder nul.

Systemat zelf zei eerder voor 2005 uit te gaan van een nettoverlies en een omzet van 188 miljoen euro. Analisten van ING en KBCS rekenden gemiddeld op een omzet van EUR 179 miljoen euro en een bedrijfswinst (ebit) van -1 miljoen euro.

De vergelijking met 2004 is vertekend door de verkoop van de Franse activiteiten (augustus 2005) en van de Portugese activiteiten (december 2005). De groep heeft haar blikveld in de loop van 2005 vernauwd tot de kernmarkten, Belgiƫ en Luxemburg. In de eerste jaarhelft waren die activiteiten nog verlieslatend maar voor het hele jaar verwachtte Systemat een ebit van 1 miljoen euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 3 miljoen euro in zijn kernlanden. Systemat behield wel zijn filialen in Algerije en Marokko, alsook zijn rentingfiliaal in Frankrijk. De groep beraadt zich momenteel over de toekomst van deze afdelingen.

Op de verkoop van het Franse filiaal, dat sinds de tweede helft van 2005 niet meer in de boeken opgenomen is, boekte Systemat een meerwaarde van 1,3 miljoen euro. Een resem eenmalige kosten, in totaal 1,8 miljoen euro , zorgde echter voor een zwaar negatief cijfer in 2005. Het gaat onder andere over consultancykosten, kosten verbonden aan de personeelsreductie in Belux en de annulering van een meerwaarde op de verkoop van een gebouw.

In 2006 verwacht Systemat een nettowinst van 3 miljoen euro en een cash flow van 4,6 miljoen euro op een omzet van 125 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud