Systemat tekent beroep aan in rechtszaak tegen HP

(tijd-nieuwslijn) - De informaticadienstengroep Systemat gaat in beroep in de rechtszaak tegen de Amerikaanse computergroep Hewlett-Packard (HP). 'We vinden het vonnis van de rechter veel te weinig juridisch gemotiveerd', aldus gedelegeerd bestuurder en voorzitter Jean-Claude Loge. Hierdoor houdt het juridische getouwtrek tussen Systemat en HP, dat al aansleept sinds 2003, nog enkele jaren aan.

Jean-Claude Loge, de topman van Systemat, legt zich niet neer bij het vonnis in de zaak tegen HP.

Op 29 augustus van dit jaar verwierp de rechter de eis van Systemat voor een schadevergoeding van 25 miljoen euro. In september 2003 diende de groep uit Lasne een klacht in bij de Brusselse rechtbank van koophandel tegen de Belgische vestiging van HP. Systemat vond dat het recht had op een deel van het omzetverlies ten gevolge van een drastische wijziging van de verkooppolitiek bij HP België. Waar HP eerst met Systemat als bevoorrechte partner samenwerkte om computer aan klanten te verkopen, sloeg de Amerikaanse groep vanaf halfweg 2001 plots Systemat over als tussenkanaal en ging HP plots rechtstreeks aan de eindklant verkopen.

Sindsdien zag Systemat zijn omzet kelderen. In 2001 behaalde de groep nog een recordomzet van 531 miljoen, de daaropvolgende jaren ging het van 406 miljoen (2002) naar 296 miljoen (2003) en 283 miljoen (2004). Op 12 augustus van dit jaar maakte de groep nog bekend zijn Franse activiteiten van de hand te hebben gedaan, waardoor Systemat voor 2005 op een omzet van 188 miljoen rekent. Ook de Portugese activiteiten staan te koop. 'We verwachten dat dossier voor eind dit jaar af te ronden', bevestigt Loge vandaag. De omzetverwachting voor 2006 ligt op 120 miljoen.

Volgens Jean-Claude Loge was het vonnis van de rechtbank juridisch veel te weinig gemotiveerd. 'De rechter zei op alle vlakken nee, maar hij zei niet waarom.' Systemat gaat het advocatenteam uitbreiden dat aan de zaak zal werken. Loge schat dat de rechtszaak het bedrijf dit jaar zo'n 50.000 euro heeft gekost, en dat daar de komende jaren nog eens dat bedrag kan bijkomen. 'Het zal minstens 2 tot 3 jaar duren eer de zaak opnieuw voor komt', zegt Loge.

Systemat had na de uitspraak van het vonnis een maand tijd om in beroep te gaan. Die termijn begint echter pas te lopen zodra het vonnis door HP betekend is bij Systemat. 'Dat heeft HP niet gedaan, zodat we geen termijn na te leven hadden', aldus Loge.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud