Systemat ziet resultaten beloond

De koers van de informaticadienstengroep Systemat stijgt rond 13.15u 8,36 procent tot 5,83 euro, het hoogste niveau sinds maart van dit jaar. Er werden al ruim 60.000 aandelen verhandeld tegen een daggemiddelde van 3.800 stuks.

(tijd) De groep maakte gisteren bekend in de eerste jaarhelft uit de rode cijfers geklommen te zijn. KBC Securities trok vanmorgen zijn advies op van reduce tot accumulate.

De informaticagroep Systemat behaalde in het eerste halfjaar een nettowinst van 190.000 euro, tegenover een verlies van 2,9 miljoen euro in de vergelijkbare periode van vorig jaar. De omzet zakte fors tot 64,3 miljoen euro, maar dat heeft vooral te maken met het terugschroeven van de internationale activiteiten. Systemat focust zich nu volledig op de Belux-markt.

In de Belux (Belgie en Luxemburg) stegen de inkomsten van 54,2 miljoen euro naar 55,5 miljoen euro. De productverkoop stabiliseerde, terwijl die van diensten toenam van 13,3 miljoen euro naar 14,4 miljoen euro. De brutomarge bleef stabiel op 25,5 procent. Daarvan kwam 75 procent van de diensten, die echter slechts 25 procent van de omzet genereren. Om de rentabiliteit verder op te drijven, wil Systemat dan ook meer aandacht gaan besteden aan diensten.

De bedrijfskosten daalden met 4,3 procent dankzij een inkrimping van het personeelbestand. Systemat boekte een bedrijfswinst van 656.000 euro tegenover een verlies van 2,9 miljoen euro vorig jaar. In de Belux werd een verlies van 406.000 euro omgebogen in een winst van 486.000 euro. Systemat behoudt zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar: een omzet van om en bij de 125 miljoen euro, een nettowinst van 3 miljoen euro en een cashflow van 4,6 miljoen euro.

KBC Securities verhoogde vanmorgen het advies voor Systemat van reduce tot accumulate en het koersdoel van 5 tot 6,5 euro. Volgens analist Nico Melsens tonen de halfjaarcijfers aan dat Systemat de bladzijde heeft omgedraaid. De belangrijkste verrassing voor Melsens was de goede prestatie van de dienstendivisie. Melsens gelooft dat Systemat het jaar met positieve nettocijfers kan afsluiten, al is hij gereserveerd over de doelstelling van Systemat zelf (3 miljoen euro nettowinst).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud