Advertentie
Advertentie

Tariefverhoging NMBS beperkt door minder stipte treinen

De volgende tariefverhoging bij de NMBS, voorzien op 1 februari 2008, zal beperkt blijven omdat de treinen minder stipt hebben gereden. Dat heeft staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens geantwoord op een vraag van VLD-kamerlid Guido De Padt.

(belga) De jaarlijkse tariefaanpassing van de NMBS wordt in naleving van het beheerscontract mee bepaald door de gemiddelde stiptheid in de 12 maanden tot juni van het vorige jaar. De tariefaanpassing die de NMBS doorvoerde op 1 februari 2007 (gemiddeld 3,12 pct) weerspiegelde dus ook de regelmaat van de treinen tussen juli 2005 en juni 2006. Volgens staatssecretaris Tuybens zullen de lagere stiptheidscijfers tijdens het tweede semester van 2006 "zorgen voor een beperking van de volgende tariefverhoging die ingaat op 1 februari 2008". Over heel 2006 bekeken, daalde de stiptheid van de treinen met 1,3 tot 90,6 procent.

Tuybens wil volgens De Padt ook onderzoek laten doen naar betere maatstaven voor de opgelopen vertragingen en naar een betere afstemming tussen de kwaliteit van de dienstverlening en de tarifaire aanpassingen.

Sinds september 2006 is het mogelijk om een compensatie te krijgen bij vertragingen. Zo zijn er compensaties voor wie minstens 25 keer per semester een vertraging van minstens 15 minuten heeft op eenzelfde traject en voor reizigers die te kampen krijgen met een eenmalige vertraging van meer dan twee uur.

Tussen september en eind december 2006 ontving de NMBS volgens Tuybens 404 compensatieaanvragen voor langdurige vertragingen. Daarvan werden er 276 vergoed (128 aanvragen voldeden niet aan de voorwaarden): 45 reizigers kregen die compensatie via waardebonnen en 231 abonnees via hun elektronische portefeuille. De compensatieclaims voor frequente vertragingen van minstens een kwartier werden nog niet behandeld omdat de eerste referentieperiode van zes maanden nog loopt tot eind februari.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud