Tele Atlas haalt positief resultaat

Tele Atlas heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst weten te boeken dankzij een belastingbate van 10,7 miljoen euro. De aanbieder van digitale kaarten aan onder meer TomTom, Google en Mercedes handhaafde de verwachtingen voor 2006.

(tijd) De nettowinst van Tele Atlas over de afgelopen drie maanden kwam uit op EUR 4,5 miljoen, tegen een verlies van EUR 1,3 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden geen rekening gehouden met de belastingbate en gingen gemiddeld uit van een nettoverlies van EUR 6 miljoen.

Tele Atlas rapporteerde over het tweede kwartaal een positief bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van EUR 7,3 miljoen, tegen EUR 7,2 miljoen over dezelfde periode in 2005.

Analisten geraadpleegd door Betten Beursmedia News rekenden gemiddeld op een EBITDA van EUR 10 miljoen. De omzet kwam met EUR 60 miljoen eveneens onder verwachting uit. Er werd door analisten een omzet van EUR 63 miljoen voorzien. In het tweede kwartaal van 2005 werd een omzet gerealiseerd van EUR 51,3 miljoen.

Analisten wezen er in hun vooruitblikken al op dat de omzet van Tele Atlas in het tweede kwartaal van dit jaar negatief is beinvloed door de productieproblemen bij TomTom. De aanbieder van navigatiesystemen is goed voor bijna 20% van de omzet van Tele Atlas.

TomTom meldde drie weken geleden problemen in het toeleveringskanaal, waardoor de onderneming minder navigatiesystemen kon leveren dan zij wilde. Door deze problemen, die overigens inmiddels opgelost zijn, heeft Tele Atlas volgens de meeste analisten een omzet misgelopen van EUR 1 miljoen tot EUR 3 miljoen.

Tele Atlas herhaalde vrijdag de eerder uitgesproken verwachtingen voor geheel 2006. Het bedrijf rekent nog altijd op een jaaromzet van zo'n 250 miljoen en een EBITDA-resultaat van ongeveer EUR 40 miljoen.

Verder gaat de onderneming uit van een operationeel verlies van circa EUR 33 miljoen in 2006. Deze prognose is exclusief de invloed van acquisities die mogelijk dit jaar worden afgerond, en na afschrijving, kosten voor aandelenoptieprogramma's, activering en andere non-cash items.

Op de lange termijn rekent Tele Atlas op een jaarlijkse omzetgroei van minimaal 20%, exclusief toekomstige overnames. Het bedrijf kreeg in november vorig jaar een beursnotering op Euronext Amsterdam, voornamelijk om toekomstige acquisities te financieren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud