Telindus verkleint nettoverlies in 2004

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische netwerkgroep Telindus verkleinde in 2004 het nettoverlies van 10,6 miljoen euro tot 3 miljoen euro. Dat is ruim beter dan het verlies van 6,4 miljoen waarop analisten hadden gerekend. Voor 2005 mikt de groep op een positief eindcijfer. Telindus keert over 2004 geen dividend uit maar gaat wel 3,2 miljoen eigen aandelen, of bijna het volledige pakket, vernietigen. Dat meldt Telindus in een persbericht.

foto belga: Ronald Everaert, gedelegeerd bestuurder van Telindus.

Het operationeel verlies werd in 2004 gehalveerd tot 5,6 miljoen euro. Exclusief 6,9 miljoen euro herstructureringskosten kwam het operationeel resultaat uit op 1,4 miljoen euro. Analisten rekenden op een verlies van 5,15 miljoen euro, rekening houdend met uitzonderlijke lasten ten bedrage van 6 miljoen euro zoals het bedrijf in zijn kwartaalupdate in november aangaf. Die uitzonderlijke kosten werden geboekt voor de omschakeling naar de nieuwe bedrijfsstructuur. Daarbovenop werd in het tweede halfjaar nog 900.000 euro opgenomen voor de implementatie van efficiëntieprogramma's in de Zuid-Europese landen.

Ook de omzet loste de verwachtingen meer dan in. Die eindigde 2,7 procent hoger op 532,1 miljoen euro. Telindus zelf mikte op 530 miljoen euro, analisten op 525,5 miljoen euro. De dienstenomzet bleek opnieuw de belangrijkste groeifactor. Dat cijfer steeg met 12 procent tot 203 miljoen euro. De productomzet viel 2 procent terug tot 330 miljoen euro, hoofdzakelijk het gevolg van een ongunstige dollarevolutie.

De herstructureringen in de probleemgebieden beginnen langzaamaan vruchten af te werpen. In Italië werd, na twee verlieslatende jaren, een break-even gerealiseerd op operationeel niveau. In Duitsland zijn er volgens woordvoerder Hans Ooms duidelijke verbeteringen maar een break-even is pas voor in de loop van 2005.

Voor 2005 stelt Telindus een nettowinst in het vooruitzicht. De groep bevestigt tevens dat ze goed op weg is om de doelstellingen onder het Flagship-programma tegen 2006 te behalen. De groep gaat over 2004 geen dividend uitkeren maar de raad van bestuur stelt wel voor om 3,2 eigen aandelen, of bijna het volledige pakket, goed voor 8,2 procent van het volledige kapitaal, te vernietigen. Eerder gaf het management steeds aan slechts een deel te zullen vernietigen, terwijl een ander deel bij een strategische partner zou geplaatst worden. Vorig jaar ontvingen de aandeelhouders een dividend van 12 eurocent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud