Tessenderlo: nettowinst en omzet stijgen, bedrijfswinst daalt

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische chemiegroep Tessenderlo zag de omzet en nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar toenemen, maar de bedrijfswinst daalde licht. Voor het tweede kwartaal verwacht de groep resultaten die vergelijkbaar zijn met deze van 2001. De tweede jaarhelft hangt af van de algemene economie en de pvc-prijzen.

De nettowinst van Tessenderlo steeg het voorbije kwartaal met 6,4% tot EUR 11,7 miljoen. De stijging is te danken aan minder financiële en uitzonderlijke kosten, want de bedrijfswinst daalde 1% tot EUR 20,2 miljoen. De omzet groeide in het eerste kwartaal met 7,3% tot EUR 485 miljoen. De omzetgroei klopt de verwachtingen van analisten: deze gingen gemiddeld uit van een groei met 4,3%. De bedrijfswinst en nettowinst liggen evenwel onder de verwachtingen. De analisten mikten gemiddeld op een bedrijfswinst van EUR 22,6 miljoen en een nettowinst van EUR 12,3 miljoen.

"De daling van de bedrijfswinst komt op rekening van de pvc-afdeling die slechter presteerde dan vorig jaar. In de eerste maanden van dit jaar waren de pvc-prijzen nog zeer laag, waardoor de divisie slecht is gestart", vertelde woordvoerster Geert Dusar aan Tijd-Nieuwslijn, "nu zien we een duidelijk herstel van de pvc-prijzen. Het tweede kwartaal zal wellicht even goed zijn als het tweede kwartaal van vorig jaar en beter dan het eerste kwartaal van dit jaar. Voor Tessenderlo is het tweede kwartaal traditiegetrouw beter dan het eerste."

De tweede jaarhelft laat zich moeilijker voorspellen. "Alles hangt af van de economische heropleving en vooral de evolutie van de pvc-prijzen. Nu stijgen de prijzen, maar vorig jaar kenden we een forse terugval van de prijzen in juli en augustus. Het is afwachten wat er dit jaar zal gebeuren, maar als de pvc-markt goed is, zullen onze resultaten dat ook zijn. De andere afdelingen doen het goed", zei Dusar.

De andere afdelingen zijn minerale chemie, fijnchemie, kunstofverwerking en natuurlijke organische producten. De fijnchemie kan betere resultaten voorleggen en de recente overnames in deze divisie dragen al bij tot de resultaten. De kunstofverwerking kan profiteren van een herstel van de profielensector in de VS.

In het eerste kwartaal kreeg Tessenderlo af te rekenen met een brand in zijn elektrolyse-eenheid in de vestiging in Tessenderlo. Via transformatoren wordt keukenzout verwerkt tot chloor, een basisstof voor pvc. Door de brand lagen 4 transformatoren stil. Twee werden snel heropgestart en een derde zal de komende dagen worden herstart, maar een vierde transformator moet vervangen worden en dat gebeurt pas in de zomer. "We kunnen onze klanten voort bedienen door in plaats van chloor zoutzuur te gebruiken. Dat maken we deels zelf aan en kopen we deels aan", legde Dusar uit. Daardoor kon de omzet op peil worden gehouden, maar de marges leden er licht onder. Sommige analisten waren veel optimistischer over de eerstekwartaalresultaten van Tessenderlo, onder meer omdat ze expliciet geen rekening hielden met de gevolgen van de brand.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud