Tessenderlo verwacht beperkte winstgroei in 2002 (update)

(tijd-nieuwslijn) - De Belgische chemiegroep Tessenderlo verwacht dit jaar betere resultaten. Dat zei voorzitter Gerard Marchand op de algemene vergadering van de groep. Na de vergadering verduidelijkte hij dat zowel de netto- als bedrijfswinst dit jaar zou moeten stijgen. De groei zal wel beperkt blijven. De groep verwacht binnenkort met een overname te kunnen uitpakken.

"De pvc-sector is het jaar slecht begonnen, maar pvc is nu aan een snel herstel bezig. Als deze tendens zich voortzet en de andere divisies even goed presteren als vorig jaar, zullen we het jaar met betere resultaten kunnen afsluiten", zei de voorzitter. De winstgroei zal door het nog zwakke eerste kwartaal wel beperkt blijven. "Deze prognoses gelden zowel op operationeel niveau als op nettoniveau, want we verwachten geen speciale financiële of uitzonderlijke elementen", lichtte hij toe.

De evolutie van de pvc-prijzen blijft primordiaal voor Tessenderlo . "De pvc-prijzen zijn vorig jaar in juni sterk gaan zakken en dat lijkt nu niet te gebeuren. Momenteel is er een evenwicht. We moeten er wel rekening mee houden dat ook de grondstoffen voor pvc momenteel duur zijn", legde Marchand uit.

De topman verwacht dat de prestaties van de groep volgend jaar weer "zullen aansluiten met het verleden". Daarvoor moeten onder meer herstructureringen zorgen. Deze zullen nog geen invloed hebben op de resultaten van dit jaar. De vakbonden zijn er ondertussen niet gerust op en hielden actie aan de ingang van de algemene vergadering. Tessenderlo wil 300 banen schrappen. "De groep in haar geheel is goed bezig, maar de vestigingen in Tessenderlo en Ham maken verlies. De mensen kunnen vaak moeilijk het verschil zien tussen de groep en de Limburgse fabrieken", vertelde Marchand. Hij zei dat er zeker geen fabrieken worden gesloten.

Tessenderlo verwacht "zeer binnenkort" een overname in de compoundsector te kunnen afronden. "De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium. Tenzij er op het laatste moment een probleem opduikt, ziet alles er goed uit. Ik verwacht een afronding binnen twee weken tot een maand", stelde de voorzitter. Hij voegde eraan toe dat Tessenderlo dit jaar vooral de afdeling voor fijnchemie wil uitbreiden, waardoor het belang van de divisie in de totale omzet van de groep zal toenemen. "We blijven alleszins in pvc, want dat is onze kernactiviteit", voegde de topman eraan toe.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud